Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Кримінал

"Псевдогуманітарка": у Львові з митних складів зникло 19 т брендового одягу

За інформацією митників, на Львівщині нині відбуваються тотальні перевірки тих, хто завозить «гуманітарну» в Україні. Причина - тіньові оборудки, про які активісти повідомляють ще з лютого цього року, коли під виглядом гуманітарної допомоги завозять речі, які потім продають на секон-хендах, у стокових та брендових магазинах. Про це в коментарі Гал-інфо розповіла член громадської ради при ГУ ДФС у Львівській області, громадська активістка, голова правління ГО «Варта700» Наталія Шелестак.

Зокрема, сьогодні, 11 жовтня, у головному управлінні Державної фіскальної служби у Львівській області активіст Ростислав Макух озвучив свої підрахунки, згідно з якими внаслідок таких оборудок в бюджет України за три роки не надійшло 32 млрд грн.

Як зазначила Наталія Шелестак, митниця перевіряє нині кожен вантаж на Львівщині.

"Нам вдалося добитися дотримання певних правил під час перевірки вантажів. Тепер не один митник фіксує огляд вантажу, під час його переміщення на митний склад, а два. Обов’язково здійснюється фотофіксація. Це ми просили зробити ще у лютому, тепер нібито це виконують. Потім митники відправляють запити до митних органів інших країн, про що ми також просили», - сказала Наталія Шелестак

Вона описала схему, за якою працювали так звані «псевдогуманітарники».

«Що робили ці «псевдогуманітарники», щодо яких є кримінальна справа. Йдеться про два так звані благодійні фонда «Нова Галичина» і «Волонтерський рух України», які пов’язані між собою одними засновниками. Вони купували новий брендовий товар в Італії, брали накладну, привозили товар на польську територію, отримували повернення податку, а вже на територію України, на тих 200 метрах міжкордонної території, заїздив вантаж з документами, що нібито італійська фірма-донор надала гуманітарну допомогу. Потім через Мінсоцполітики цей вантаж визнається гуманітарною допомогою та не оподатковується», - розповіла Наталія Шелестак.

Як зазначила Наталія Шелестак, одного разу Мінсоцполітики чомусь вирішило не визнавати частину вантажу гуманітарним. Після цього його просто вкрали зі складу.

«Вони приїхали на митний склад, відкрили його і все забрали. З цього і все почалося, адже було виявлено, що на складах цього товару нема. Йдеться лише про один випадок на 359 тис. євро і два випадки по 20 тис. євро кожен. Але це дуже занижені цифри! З митних складів зникло 19 тонн брендового одягу!», - наголосила Наталія Шелестак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ