Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Загроза техногенної катастрофи на Львівщині: депутати хочуть урядову комісію

Сьогодні, 10 жовтня, Львівська обласна рада під час засідання сесії звернулася до Кабінету Міністрів України щодо кризової екологічної ситуації, яка склалася внаслідок діяльності ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». «За» звернення проголосувало 56 депутатів, передає кореспондент Гал-інфо.

Текст звернення:

"30 вересня 2017 року відбувся обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Як зазначили в Державній екологічній інспекції у Львівській області, зсув був прогнозований та відбувся через невиконання приписів підприємством.

Упродовж останніх кількох років Львівська обласна рада неодноразово звертала увагу центральних органів державної влади України на негативні обставини діяльності на території Львівської області ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». На жаль, відповідної реакції на наші звернення не було. Байдужість та бездарність Фонду державного майна України, який виступав організатором відчуження з державної власності цього підприємства, призвела до негативних екологічних наслідків, техногенних аварій та загрожує подальшим погіршенням ситуації.

Уже сьогодні потрібні значні кошти для ліквідації наслідків такої бездіяльності та уникнення можливих негативних процесів руйнування інфраструктури, яка забезпечує життєдіяльність населених пунктів, розташованих у районі підземних виробіток.

Враховуючи масштаби проблеми та важливість її вирішення в найкоротші строки, звертаємось до Вас із пропозиціями:

1. Створити урядову комісію з метою напрацювання комплексного підходу для вирішення проблем, створених діяльністю підприємства ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» та бездіяльністю Фонду державного майна України. До складу вищезгаданої комісії ввести представників Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації.

2. Виділити з резервного фонду Державного бюджету України кошти для ліквідації негативних наслідків діяльності ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» та превентивних дій, спрямованих на запобігання руйнування інфраструктури, важливої для життєдіяльності населених пунктів, що знаходяться в зоні підземних виробіток.

3. Доручити Фонду державного майна України вжити усіх необхідних дій для юридичного вирішення ситуації, що виникла внаслідок невиконання умов відчуження з державної власності ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», у тому числі розглянути можливість розірвання відповідного договору.

4. Державній службі геології та надр України призупинити дію спеціального дозволу на користування надрами Стебницького калійного родовища з метою внесення змін в режим його експлуатації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ