Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Через розрахунки за газ у рублях Росія контролюватиме третину бюджету України

Кабмін перевів розрахунки за газ на рублі. Третина бюджету України піде під контроль Центробанку Росії. Таким чином, сума виплат досягне третини державного бюджету України. Рубль відвойовує в України колись втрачені позиції, пише "Корреспондент".

"Це давня мрія Росії, яку озвучив Володимир Путін, будучи президентом Росії в 2003 році, коли він заявив, що російський рубль стане конвертованим. Тепер все почнеться з газу, а в підсумку піде переклад на рубль всіх зовнішньоекономічних розрахунків між Росією і Україною", - сказав лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, який раніше виконував обов'язки голови правління Нацбанку України, повідомляє ТСН.

У Києві сподіваються, що перехід на рубль пом'якшить позицію Кремля і московські керівники підуть на тарифні поступки в ціні за блакитне паливо, але ці наміри можуть виявитися дорогою в нікуди.

"У Білорусі теж заради нормальної ціни на газ погодилися на розрахунки в рублях. І спочатку ціни справді були знижені, але потім знову стали ринковими, і Білорусі з таким боргами нічого іншого не залишалося, як лише віддати під контроль свою газотранспортну систему", - заявив директор Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Нагадаємо, зас ловами колишнього в. о. міністра фінансів України Ігоря Уманського, перехід на розрахунки в рублях з Росією за газ може загрожувати фінансовій незалежності України.

"Якщо ми втягуємося в рублеву зону, то йдеться не про торговий і не політичний союз. Ми, по суті, поступово відходимо від національної валюти і підміняємо гривню російським рублем. Якщо ще і аграрний ринок, і машинобудування і металургію (у частині експорту в Росію) ми переведемо на розрахунки в рублях, щоб збалансувати за об'ємом потоки експорту і імпорту, то це вже оборот близько 20 млрд грн на місяць. Тут виникає питання можливості впливу Нацбанку на фінансовий ринок і, як наслідок фінансову незалежність України", - заявив Уманський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ