Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Чому Польща обходить Україну в аграрній сфері

Всі переможні реляції про успіхи українських агроекспортерів меркнуть на тлі реальних статистичних даних, про це говориться останньому випуску програми Перша шпальта (ПШ).

«Звернемося до статистики: у 2015 році обсяг польського аграрного експорту становив $28 млрд, українського – удвічі менше [$14,6 млрд – НВ Бізнес]», – заявив в інтерв'ю ПШ генеральний директор " Данон Україна, менеджер з Польщі Марек Войтына.

За його словами, за останні сім років експортні поставки польської сільгосппродукції у грошовому вимірі зросли у сім разів. Сталося це завдяки тому, що польські виробники зуміли налагодити виробництво переробленої унікальної продукції і тим самим збільшити її вартість.

«Багато в чому це заслуга маленьких сімейних ферм та дрібних підприємців, – говорить Войтына. У Польщі працювала довгострокова європейська програма, яка дозволила перетворити власників невеликих господарств в ефективні сімейні ферми».

В даний час до 90% агроекспорту з України становлять поставки продукції з низьким ступенем переробки, зокрема зернові. «І тому добробут української аграрної галузі залежить від погоди в Аргентині і результатів торгів на Чиказькій біржі», – резюмує глава українського Данон.

Змінити ситуацію можуть інвестиції. Але для цього необхідна державна програм, яка, наприклад, допомогла б фермерам залучити кошти не під 20%, а під 6-8% у національній валюті. Також їм допомогло б створення кооперативів, як це було в Польщі.

biz.nv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ