Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

«Чорна полоса» львівського губернатора

Голова Львівської ОДА створив проти себе кепський інформаційний привід. Україна програла у міжнародних судах 1,5 мільярда податків громадян. Соратника Саакашвілі позбавили українського громадянства. Москва торгується з Києвом за $3 мільярди. Питання статусу ОРДЛО вирішене остаточно. Трампові не потрібний дозвіл Конгресу, щоби розбомбити товариша Ина. У Молдову повернуть румунську мову.

Майно, родина і Онур

Ще не вщухла інформаційна хвиля про ймовірні корупційні зв’язки керівника ЛОДА із турецькою фірмою «Onur Group», як за майно Олега Синютки взялись київські журналісти із «Bihus.Info». Перевіривши декларацію очільника області, антикорупціонери дійшли висновку, що подружжя Синюток майже всі свої набуті статки записали на родину, щоби постати перед громадськістю в іпостасі буржуа середньої руки.

Неприємний період для Олега Синютки почався з поїздки чартерним рейсом на міжнародну виставку в чеське місто Брно. Після повернення керівник ЛОДА повідомив журналістам і громадськості, що скористався чартером через термінову робочу необхідність, а за поспіх заплатив майже 30 тисяч гривень із власної кишені. Кучеряво живуть державні чиновники, не останні ж гроші поспіхом заплатили за чартер.

Знали би в ЛОДА у що обернеться службова терміновість, не поїхали б на європейців дивитись і себе презентувати. Краще загубити закордонну втіху, аніж знайти український менінгіт. А ще і на радість відомим львівським візаві.

Удар Клімкіна

МЗС України підготувало проект-резолюцію Генеральної асамблеї ООН про ситуацію з правами людини в Криму, яку представили вчора в центральному офісі. Про це під час брифінгу повідомив Павло Клімкін, керівник МЗС. Він наголосив, що в найближчі тижні Україна буде працювати з представниками країн у Генеральній асамблеї ООН, щоби отримати широку підтримку своєї резолюції. Київ не буде погоджуватись на компроміси стосовно суті резолюції. Вона буде чітка і послідовна, щоби потім була можливість застосувати її не тільки політично, а й у судових процесах.

Питання ОРДЛО вирішене – сепаратисти поза законом

Спеціальний представник Державного департаменту США у питаннях України Курт Волкер повідомив, що не схвалює участь незаконних «ДНР» і «ЛНР» у переговорах щодо введення миротворців на Донбас. Він наголосив: «Це питання вирішене: Мінські угоди – між Україною, РФ і ОБСЄ. Ідея – відновити контроль України над кордоном і  цими територіями, провести там вибори. Отож так званим «республікам» тут не місце».

Спецпредставник США зазначив, що Москва категорично заперечує можливість встановлення контролю України над власним кордоном. Однак стабілізувати ситуацію і забезпечити виконання «Мінських угод», на думку Волкера, допоможе тільки введення миротворців ООН на окупований Донбас. Спецпредставник повідомив: «Я не можу сказати, на що саме Росія не погодиться. Саме тому я повинен говорити з ними. Саме тому ми проговорюємо всі ці ідеї».

Поплічника Саакашвілі позбавили громадянства

Вищий адміністративний суд визнав законним указ президента Петра Порошенка про припинення українського громадянства у колишнього виконуючого обов'язки заступника голови Одеської ОДА Александра Боровіка. Адвокатка Боровіка зазначила, що доцільність оскарження рішення ВАСУ у Верховному Суді буде прийняте після ознайомлення з повним текстом рішення ВАСУ, яке буде надане впродовж 5 днів.

Петро Порошенко 6 березня 2015 року підписав указ про прийняття у громадянство України громадянина ФРН Александра Боровіка, а 29 квітня 2017 року громадянства позбавив. Боровік подав до суду на президента України.

Для довідки: Александр Боровік народився у Львові 7 квітня 1968 року. Навчався на факультеті іноземних мов Франкового університету, вивчав англійську та французьку мови. Потім вступив на факультет Вищої школи КДБ, який готував кадри для контррозвідки ВС СРСР, але на четвертому курсі начебто покинув навчання. Виїхав у Чехію, де втерся у довіру Вацлава Гавела і став його особистим секретарем. Завдяки сприяння Вацлава Гавела Боровіка прийняли у Карлів університет, закінчивши який, він вступив у Гарвардський університет. Довший час жив у США, 11 років пропрацював юристом у компанії Майкрософт, аж поки надійшла команда прибути в Україну для подальшого проходження служби – займатись кураторством політичних авантюр правопорушника Міхеіла Саакашвілі.

Україна програла в судах ₴1,5 мільярда

Від початку 2014 року Україна сплатила понад 1,5 млрд гривень на виконання рішень Європейського суду з прав людини. Міністерство юстиції системно здійснює платежі, пов'язані з виконанням рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих у результаті розгляду справ проти України відповідно до постанови Кабінету міністрів №408.

У Мін'юсті повідомили, що на виконання рішень Європейського суду з прав людини за цей період сплачено:

▪ у 2014 році – 169,8 млн грн;

▪ у 2015 році – 639,9 млн грн;

▪ у 2016 році – 612,2 млн грн;

а станом на 20 жовтня 2017 року – 104 млн грн.

У понеділок, 30 жовтня, Високий суд Англії та Уельсу (High Court of Justice of England and Wales) відхилив апеляцію України на рішення Лондонського арбітражу, яким той зобов'язав Київ виплатити $11,7 млн нафтогазовій компанії «JKX Oil & Gas Plc». Позовні вимоги компанії «JKX Oil & Gas Plc» до України становили понад $250 млн, проте суд задовольнив лише 5% вимог.

Станом на сьогодні 27,54% активів компанії «JKX Oil & Gas Plc» належить «Eclairs Group», яку пов'язують із Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, 19,92% – рускій «Proxima Capital Group», а 11,45% – англійській «Glengary Overseas».

Москва заочно торгується з Києвом

РФ через посередників веде переговори з Україною про позасудове врегулювання виплати $3 мільярдів, однак прямого спілкування з Києвом нема, – розповів заступник голови руского Мінфіну Сергей Сторчак. Напередодні міністр фінансів Силуанов заявив, що Москва готова до переговорів із Україною, однак базовою умовою є повернення всієї так званої «заборгованості» – три мільярди доларів і відсотки за період затримки виплати. Тоді незрозуміло, про що вести переговори, якщо поставлена вимога виплатити $3 мільярди з відсотками, а також чому це питання не вирішити в суді, а так активно вовтузитись ще до рішення Стокгольмського арбітражного суду?

У Молдову повернуть румунську мову

Конституційний суд Молдови вважає законним позов депутатів від Ліберально-демократичної партії про зміну державної мови країни з молдавської на румунську. Рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає, – повідомили у прес-службі Конституційного суду.

Законодавчу ініціативу Ліберально-демократичної партії про внесення відповідних поправок у Конституцію Молдови тепер необхідно затвердити у парламенті. За цей законопроект повинні проголосувати не менше 67 зі 101 депутата.

Згідно з Конституцією Молдови, прийнятою в 1994 році, державною мовою країни визначена молдавська. Однак на думку більшості політиків і науковців, державна мова у Молдові повинна називатись румунською. Президент Молдови Додон уже традиційно назвав рішення Конституційного суду неприпустимим і незаконним.

Facebook, Twitter і Google повідомили про масштаб втручання РФ у вибори США

Американські інтернет-компанії Facebook, Google і Twitter повідомили про втручання Кремля у вибори президента США, в результаті яких рік тому на посаду президента обрали Дональда Трампа.

Соціальна мережа Facebook заявила, що аудиторія публікацій, які поширювали інформацію в інтересах Москви, сягнула 126 млн американських користувачів, що становить орієнтовно 40% громадян США. Компанія Google, в свою чергу, інформувала про виявлення 18 каналів, які пов'язані із РФ, через які поширили понад 1100 фейкових відео. Соціальна мережа Twitter виявила понад 36 тисяч акаунтів у мікроблогах, які були пов'язані з рускими спецслужбами.

Такі заяви американські компанії зробили напередодні відповідних слухань у Конгресі США, де представників Facebook, Google і Twitter запитають, чому через їхні інформаційні платформи рускі агенти впливу уміли так легко домогтись дезінформації та дезорієнтації американських громадян.

Трампові не потрібний дозвіл Конгресу

Білий Дім здатний не тільки «грати м’язами», але й також у контексті превентивних заходів нанести ядерний удар по Північній Кореї. Притому Дональд Трамп може віддати такий наказ без схвалення Конгресу, який не завжди лояльний до рішень президента. Міністр оборони США Джеймс Меттіс вважає такий сценарій цілком можливим.

Під час слухань у комітеті Сенату з міжнародних справ Джеймс Меттіс пояснив, що превентивні заходи оперативно приймають тоді, коли виникає висока загроза неминучого нападу на США. Міністр оборони наголосив, що Конгрес не відноситься до органів оперативного реагування, отож необхідно «довіряти системі, яка існує», тим більше, що вона, на думку міністра, «довела свою ефективність».

Джеймс Меттіс наголосив, що не стверджує, начебто удар по КНДР або іншому ворогові обов'язково буде, він тільки не виключає його і нагадує, що в арсеналі Пентагону є й інші способи впливу на тих, хто становить загрозу для США.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ