Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Чорний ринок ялинок процвітав як ніколи, - експерт

Цьогоріч чорний ринок новорічних ялинок процвітав як ніколи, програма обліку новорічних ялинок 2016/2017 не працювала. Про це заявив Володимир Молочко, представник групи компаній Latschbacher у Східній Європі.

За його словами, у зимовому сезоні 2016/2017 для обліку новорічних ялинок використовувалися наліпки, пластикові бирки, а також бирки, що залишилися з 2015 року, є ще чорні бирки, які прикріплюються до дерева пластиковим хомутом. Така різноманітність бирок призвела до того, що ніхто не може визначити, де зрубана дана новорічна ялинка, ким і як вона заготовлена, кому продана та за які гроші.

Подібну ситуацію просто неможливо уявити в Німеччині, Австрії або будь-якій іншій країні Європи, де впроваджено стандартизований облік. Це означає, що бирки або наліпки, які використовуються для маркування дерев, чітко встановленого єдиного зразка, інших бути не може. Вони йдуть із суцільною нумерацією і штрих-кодом, дані яких вносяться до системи обліку, що дозволяє легко відстежити де, коли, ким і як заготовлена та реалізована дана новорічна ялинка. Нагадую, що з 2013 року кожна ялинка в Україні маркувалася пластиковою биркою єдиного зразка. Будь-який покупець міг через сервіс yalynka.info перевірити походження дерева.

Фавор статі зауважив, що сьогодні за згодою ДП «Лісовий Інноваційно-Аналітичний Центр» (адже саме ЛІАЦ є оператором Системи електронного обліку деревини), дана система не працює. Держлісагентство та ЛІАЦ пояснили, що замість пластикових бирок, для здешевлення процесу маркування, вони розробили спеціальну самоклеючу наліпку, яка коштує 0,63 коп. за одиницю. Саме ці наліпки реалізовувалися серед держлісгоспів (для порівняння, пластикові бирки для маркування новорічних ялинок Latschbacher забезпечують захист від підробки,  безпомилкове зчитування штрих-коду сканерами, механічну стійкість в діапазоні температур від -25С до +50С, легко закріплюються до стовбура ялинки і мають захист від повторного використання, стійкі до розчинення у воді. В 2016 році такі бирки коштували 0,62 копійки за одиницю.).

В результаті такого «здешевлення» маркування, 95% ялинок продавалося без бирок і без наліпок, хтось реалізовував самоклеючі етикетки з номером, який не зчитується, хтось реалізовував сумнівні пластикові бирки, паперові наліпки йшли різного зразка. Були наліпки зі штрих-кодом і без, вони розмокали і рвалися, продавці ялинок вішали етикетки невідомого походження при продажі. Переконатися в цьому міг кожний, хто заходив на будь-який ялинковий базар.

Фактично, констатує він, облік новорічних ялинок 2016/2017 відсутній: в системі ЕОД немає прозорих даних про їх заготівлю, переміщення та реалізацію. На дорогах контроль за переміщенням ялинок був виключно візуальний, тому що інспектори поліції  не мали можливості надіслати запит до центрального сервера і відразу отримати необхідну для перевірки інформацію.

Важливо розуміти, що наявність бирок або етикеток, як таких, не вирішить проблему. Бирка - це тільки елемент обліку, найголовніше - це дані і порядок їх внесення в систему, і, власне, реально працююча система електронного обліку деревини. І якщо ЛІАЦ не здатний бути оператором і повноцінно вести цю систему, потрібно на державному рівні ставити питання про те, яке державне підприємство або приватний оператор, зможуть забезпечити чітке, своєчасне і професійне управління системою ЕОД, наголошує Володимир Молочко.

Зі свого боку, додав він, компанія Latschbacher неодноразово зверталася в Держлісагентство і ДП «ЛІАЦ» з технічними логістичними пропозиціями, які здатні забезпечити порядок в новорічній програмі, в тому числі. Але ми, як завжди, не були почуті. Від голів Держлісагентства та ЛІАЦ надходять численні заяви, але конкретної роботи немає. Гасла залишаються гаслами. Тим часом в цьому році чорний ринок новорічних ялинок процвітав як ніколи.

«Гал-інфо» готове розмістити коментар Держлісагентства а також всіх зацікавлених сторін з приводу заданої у статті проблеми.

Довідка.

Про компанію Latschbacher Group

Міжнародна група компаній Latschbacher GmbH заснована в 1954 році і наразі є провідним світовим виробником устаткування під марками Signumat, Winforstpro, яке використовується для обліку деревини та пиломатеріалів у лісовому господарстві та деревообробній промисловості.

Основні напрямки діяльності компанії Latschbacher: розробка, впровадження та сервісне обслуговування логістичних програмних рішень для збирання даних і оптимізації виробничих процесів заготівлі та реалізації круглого лісу.

Latschbacher Group постачає свої системи та продукти у більшість країн Європи, в США та Бразилію. Одними з найбільших замовників є державні організації та приватні підприємства Німеччини, Австрії та Швейцарії. Так, система електронного обліку WinforstPro використовується Міністерством харчування, сільського та лісового господарства землі Баварія, Саксонським державним консалтинговим підприємством Sachsenforst, Міністерством лісового господарства землі Рейнланд-Пфальц та ін. У Швейцарії системи Latschbacher розроблені для лісових управлінь кантонів Берн та Санкт-Галлен, у тому числі для теплової електростанції, яка працює на деревинному вугіллі. Систему обліку WinforstPro також використовує австрійська Papierholz Austria GmbH – найбільший торговець лісом у Європі.

У офісах Latschbacher Group працюють близько 100 співробітників у Німеччині, Швейцарії, США, Південній Африці, Бразилії, Польщі та Україні.

Про Latschbacher Україна

Постачальником логістичних рішень для підприємств лісогосподарського сегменту бізнесу України є компанія «Латчбахер Україна», яка також є розробником та надає технічну підтримку системи ЕОД, на підставі договору, укладеного з ДП «Укрлісконсалтинг» (зараз – ЛІАЦ) у 2012 році.

Систему електронного обліку деревини було розроблено з 2009 по 2012 рік на базі австрійської моделі ПЗ WinforstPro. Команда спеціалістів компаній Latschbacher AG (Австрія), Timber&Equipment GmbH (Німеччина) та «Латчбахер Україна» адаптувала логістичні інноваційні технології під специфіку вітчизняних підприємств.

У 2013 році систему електронного обліку деревини було впроваджено у 250 лісогосподарських підприємствах по всіх областях та АР Крим, які підпорядковані Державному агентству лісових ресурсів України. На сьогодні системою користуються 273 лісгоспи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ