Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

«Чужа молитва» - фільм про кримську татарку, що рятувала єврейських дітей

У кінотеатрі «Україна» вчора відбулася презентація фільму кримськотатарського режисера Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва» - повідомляє Укрінформ

Фільм українського режисера Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва» розповідає реальну історію молодої кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час Другої світової війни врятувала життя 88 єврейських дітей.

У 1941 році, коли Німеччина окупувала Крим, Саїде Аріфова була вихователькою в дитячому будинку. До неї звернувся по допомогу хлопчик на ім'я Іцхак – разом з іншими дітьми-євреями він переховувався від німецьких солдатів. Перед дівчиною виникла серйозна моральна дилема – допомогти дітям чи врятувати власне життя. Незважаючи на смертельну загрозу, вона вирішила взяти під свій захист «небезпечних вихованців» і перетворила маленьких євреїв на кримських татар – дала їм нові імена, навчила мови, традицій, звичаїв і молитви, щоб обдурити німецьких загарбників.

«Депортація, Голокост і Голодомор – це те, що пережила наша земля, те, що принесло великі людські жертви і досі відгукується болем у наших серцях», - сказав під час презентації віце-прем'єр-міністр В'ячеслав  Кириленко.

Як наголосив В'ячеслав Кириленко, депортація, Голокост і Голодомор стали результатом «ненависті одних до інших, ненависті, яку культивувала держава».

Також на презентації присутні віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків, Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, переможниця Євробачення-2016 Джамала і багато інших державних та громадських діячів.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ