Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Чи вдасться клонувати печерного лева
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Чи вдасться клонувати печерного лева?

У віддаленому районі Якутії російські вчені виявили рештки левеняти, який 50 тисяч років пролежав в льодах. Маленька тварина так прекрасно збереглася, що можна розгледіти навіть пальці на лапах. Відкриття викликало нову дискусію над клонуванням цих давно вимерлих котячих, пише Science Alert

Чудові неушкоджені рештки були знайдені на березі річки Тірехтях в Абийскому районі Якутії. Левеня знайшов місцевий житель Борис Бережнов, який брав участь в експедиції з пошуків останків мамонтів в цьому районі. У четвер, 9 листопада, знахідку передали палеонтологам.

"Це левеня прекрасно збереглося, всі кінцівки збереглися. Немає ніяких слідів зовнішніх пошкоджень на шкірі. Всі були вражені і не вірили, що таке можливо", - говорить представник Академії наук Якутії, палеонтолог Альберт Протопопов.

Поки не ясно, як помер лев, але встановлено, що йому було приблизно півтора-два місяці, і він, ймовірно, загинув в період між 20000 і 50000 років тому, тобто до кінця останнього льодовикового періоду в кінці плейстоцену, який проходив біля 11700 років назад. Вага знахідки складає приблизно 4 кілограм.

"Точний вік левеняти буде відомий за результатами зубної томографії. А далі будемо з'ясовувати стать дитинчати. Думаю, в наступному році це стане нам відомо. Генно-молекулярні дослідження можуть тривати до 5 років", - додав Протопопов.

Це друга знахідка рештків печерного лева за останні два роки. У 2015 році знайшли тіла пари печерних левенят, яким було всього кілька тижнів від народження. Тоді вчені всього світу висловили зацікавленість в проекті клонування печерних левів. Нове відкриття відновило обговорення цієї можливості.

Цікаво, що це не зовсім фантастика – в 2008 дослідники клонували мишу з клітин тварини, яка була заморожена протягом 16 років.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ