Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чия заслуга безвіз? Опитування

В рамках щомісячного омнібусу команду «Active Group» зацікавило: кому українці завдячують отриманням безвізового режиму з ЄС. З’ясувалось, що у чотирьох з п’яти досліджуваних мегаполісів найбільша частка мешканців вважає, що ця заслуга належить саме Президенту України. Такі дані соціологічного дослідження, проведеного у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі Центром досліджень та комунікацій «Active Group» у рамках проекту «Міський омнібус» у червні 2017 року.

До чергової анкети ми додали запитання: «Чия заслуга що Україна отримала безвізовий режим з ЄС?».

Президенту такі почесті надав кожен третій мешканець досліджуваних мегаполісів. У Дніпрі таких жителів виявилось 39,1%, у Києві 33,3%, у Львові 32,9%, а в Одесі – 22,7%.

[05] Лише у Харкові більшість респондентів (20%) завдячують безвізу «громадським організаціям та діячам», у той час як 19,7% містян обрали відповідь «Президенту». А в інших містах лише кожен шостий українець обрав відповідь «громадським організаціям та діячам».

Найменше мешканці мегаполісів певні, що заслуга безвізу з ЄС належить урядам Арсенія Яценюка чи Володимира Гройсмана, або окремих депутатів лобістів. Сумарна кількість респондентів, що обрали ці три варіанти відповіді, не перевищила 19% у всіх містах окрім Одеси, де ця позначка все ж сягнула 30%.

Цікавими, на думку аналітика «Active Group» Віталія Шедловського, є дві особливості цього дослідження. По-перше, кількість тих, кому «важко відповісти» є досить вражаючою, адже у кожному з міст не менше 22% обирають цей варіант відповіді. Зокрема, найважче відповісти стало мешканцям Дніпра, де 32,3% не знають, кому завдячувати безвізу.

Іншим цікавим, але дещо сумним фактом є те, що маючи можливість обрати «інше» та вказати свій варіант відповіді, тих, хто згадав «Революцію Гідності», було менше 1%. Українці або забули про ті події, або взагалі не завдячують їм. І лише 0,9% опитаних мешканців Києва згадали ці трагічні сторінки незалежної України і задекларували, що саме їм вони завдячують безвізовому режиму з ЄС.   

Дослідження проводиться щомісяця у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі у рамках проекту «Міський омнібус». В кожному місті щомісяця опитано не менше 1660 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.

Довідка.

Проект міських омнібусів компанії «Active Group» розпочався у червні  2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні (щомісячні) опитування для декількох замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. В кожному опитуванні є запитання, ініційовані компанією «Active Group» з метою їх подальшої публікації для широкого загалу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ