Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Cкасовано обов’язкову реєстрацію біржових контрактів на експорт зерна

28 листопада 2012 року на Урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2012 року № 1079 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації зовнішньоекономічних контрактів». Повідомила прес-служба Держпідприємництва

Ця постанова залишає в минулому процедуру обов’язкової реєстрації та укладання зовнішньоекономічних контрактів на експорт сільськогосподарської продукціїна аграрній біржі. Остання мала формальний характер та була додатковим фінансовим тягарем для трейдерів, які у свою чергу перекладали його на плечі вітчизняних сільгоспвиробників, штучно занижуючи закупівельні ціни.

«Раніше трейдери покладали фінансове навантаження з оплати реєстрації контрактів на біржі та за брокерські послуги на аграріїв, занижуючи закупівельні ціни. Зараз же у аграріїв з'явився привід вимагати більш прийнятних цін за свою продукцію. Що не може позитивно не позначитися на обсягах виробництва і експорті в с/г сегменті», - заявив Михайло Бродський на своїй сторінці у Фейсбук.

За підрахунками Держпідприємництва України та міжнародних експертів обов’язкова реєстрація та укладання експортних контрактів зменшували закупівельні ціни для сільгоспвиробників в середньому на 0,15% (3-4 грн. на кожній тоні зернових та 7-8 грн. на олійних). Як приклад, тільки за 2011 рік сільгоспвиробники, через фіктивну реєстрацію експортних контрактів недоотримали по 1,61 млн.$ за вирощену пшеницю та 4,72 млн.$ за виготовлену соняшникову олію. Це значно стримувало розвиток с/г галузі.

Прийняття вищезазначеної постанови є ще одним кроком Уряду України у напрямку створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності в Україні, підтримку національного виробника, поліпшення інвестиційного клімату та інвестиційної привабливості України та підвищення показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ