Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Замість сечі здати чай - популярні міфи про аналізи

Освітній проект мережі лабораторій «Сінево» Curiosity Month розповів про найчастіші помилки щодо здавання і дослідження аналізів. Завдання «допитливого місяця» — спростувати поширені міфи й страхи про медичні тести й підвищити грамотність українців стосовно власного тіла й здоров'я.

1.​ Замість сечі можна здати чай, і лабораторія не помітить підміни.

Прилад, звісно, не покаже, що людина схожа на яблуко або чайний кущ, адже машина не розуміє, що аналізує, а лише визначає, скільки в дослідженій рідині глюкози, білків, ферментів тощо.

2.​ Для виявлення гельмінтів кал слід здавати на повний місяць.

Це неправда. Достатньо розуміти місце проживання гельмінта і його життєвий цикл.

3.​ Усі аналізи треба здавати вранці натщесерце.

Поголодувати краще перед здаванням аналізів крові, і це не забаганка «лихих лікарів». Просто після їжі в крові з'являється багато продуктів розпаду жирів, що спотворює результати. Усі інші біологічні матеріали здавати натще не обов'язково.

4.​ Якщо лабораторія не зробить аналізів у день здавання, результат буде неточний.

Часом пацієнти вимагають «терміново і негайно» вивчити їхні зразки, оскільки аналізи «швидко псуються». Це не зовсім так. У кожного тесту є свої часові рамки точності. Для більшості зразків термін зберігання в спеціальних умовах перевищує один день. Одначе деякі дослідження необхідно виконувати в день взяття біоматеріалу.

5.​ Аналіз крові може показати, курить людина чи ні.

Часто цього бояться підлітки, які приходять із батьками. Насправді для цього потрібно проводити дослідження за спеціальною методикою, а загальний аналіз крові не покаже нікотину чи продуктів його розпаду. Характерних лише для курців показників немає.

6.​ Прилади в лабораторії не розрізняють аналізів дорослих і дітей.

Правда в тому, що обладнання не визначає відмінності за статтю чи віком, а лише оцінює рівні показників, що відрізняються залежно від віку, статі й захворювання.

7.​ Якщо перед здаванням аналізу крові на цукор з'їсти багато солодкого, обладнання може показати цукровий діабет.

Солодкий десерт справді підвищить рівень глюкози в крові, але це недостатня підстава для діагнозу. Існує тест на рівень глікованого гемоглобіну в крові (HbA1c), він визначає середній рівень глюкози за останні 3 місяці і не залежить від того, чи їла людина щось солодке напередодні. Такий тест найкращий для діагностики цукрового діабету.

8.​ Після дослідження залишки аналізів просто викидають.

Не вірте страшилкам про вилиті на подвір’ї відра крові. Насправді біоматеріал знезаражують, обробляють і передають спеціальній компанії, яка повністю утилізує аналізи.

9.​ Якщо отримані результати аналізів з двох різних лабораторій відрізняються, значить один із них помилковий.

Результати тестів можуть відрізнятися через відмінні методики, апаратуру, умови зберігання і час здавання. Варто враховувати, що різні лабораторії можуть використовувати різні одиниці вимірювання. У таких випадках, хоч показники й відрізнятимуться, результати аналізів можуть бути однакові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ