Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Данилюк розкрив деталі оновленого меморандуму України з МВФ

Оновлений меморандум України і МВФ містить у собі положення про пенсійну, земельну, банківську та інші важливі реформи. Про це розповів міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Насправді треба розуміти головне, чого хоче МВФ, і чого хочемо ми – це справедливої збалансованої пенсійної системи", - розповів глава Мінфіну.

Для цього, за його словами, потрібно провести пенсійну реформу, яка збалансує Пенсійний фонд, щоб там не було дефіциту – "не одразу, звичайно, але це має бути певний період, певний вектор для того, щоб позбавитись дефіциту Пенсійного фонду, щоб люди отримували стабільну пенсію й мали чітке розуміння того, що в майбутньому пенсія буде справедливою".

Також у меморандумі є положення ринку землі.

За словами Данилюка, ринку землі в Україні де-юре не існує.

"На практиці він є, землі купуються, продаються, все відбувається за сірими, дивними схемами", - констатував міністр. Тому так важливо досягнути зараз, щоб ринок землі запрацював, особливо для агросектору.

"Це наша конкурентна перевага – агросектор, але через обмеження, які ми самі встановили, ми не тільки робимо наших громадян біднішими, але також штучно обмежуємо потенціал агросектору", - зауважив глава мінфіну.

У меморандумі йдеться і про реформу державних банків.

"Зараз ми володіємо як держава 55% банківської системи. Це надзвичайно висока частка, і нам необхідно якомога скоріше покращити роботу цих банків, щоб вони не "викривлювали" конкуренцію, а також спланувати, як виходити з цих банків, бо зрозуміло, що держава не може володіти 55% на ринку, це шкодить розвитку економіки", - резюмував Данилюк.

Нагадаємо, Україна вже отримала від МВФ за новою розширеною програмою кредитування 7,7 млрд доларів. Останній транш був у вересні 2016 року, коли Київ отримав 1 млрд доларів.

Загалом програма, підписана навесні 2015-го, розрахована на чотири роки, а загальна сума кредиту становитиме 17,5 млрд доларів.

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що не дивлячись на затримку четвертого траншу, базовий сценарій передбачає отримання чотирьох траншів МВФ на суму 5,4 млрд доларів у 2017 році.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ