Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Де в Україні найбільше підтримують візовий режим з РФ?

Введення візового режиму з Росією найбільше підтримують львів’яни (63,5%) та дніпряни (39,4%) – такі дані соціологічного дослідження, проведеного у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі Центром досліджень та комунікацій «Active Group» у рамках проекту «Міський омнібус» у червні 2017 року.

Мешканці п’яти мегаполісів України давали відповіді на запитання «Чи підтримуєте ви ідею введення візового режиму з РФ?».

Найбільша кількість прибічників даного нововведення у Львові (63,5%). При цьому, 59,4% з них повністю підтримують, а інші 4,2% – скоріше підтримують. Інша ж частка львів’ян “швидше не підтримує” (4%) і “не підтримуює” (29,2%) відповідно.

В Дніпрі (39,4%) ситуація досить схожа, адже там 26,4% “підтримують” вищезгадану ідею, і ще 13% – “швидше підтримують”. Проти візового режиму з РФ 19,4% (швидше не підтримують) та 29,7% (не підтримують) дніпрян відповідно.

У столиці України (36,7%) схвально віднеслись до перспективи візового режиму між Росією та Україною 24,7% містян, що обрали відповідь “підтримую”, та ще 12%, які “швидше підтримують”. Більш категорично висловились 20,5% (швидше не підтримують) та 37,3% (не підтримують) опитаних киян.

28% харківські респондентів “за” таку ініціативу. З них 15,9% її підтримують повністю, а ще 12% – скоріше. Іншої думки 13,9% мешканців Харкова, що відповіли “швидше не підтримую”, і 52,9%, що обрали варіант відповіді “не підтримую”.

Для Одеси така ідея доцільна для 20,3% опитаних мешканців (з яких 8,5% “підтримують” і 11,8% “швидше підтримують”. Протилежну думку висловили 15,5% (швидше не підтримують) та 59,3% (не підтримують) одеситів.

Цікавим є те, що у 4 з п’яти досліджуваних мегаполісів України варіант відповіді “важко відповісти” обирають у коридорі між 3,3% до 5,6%, у той час серед мешканців Дніпра відсоток тих, хто досі не визначився, становить 11,5%.

Тобто саме дніпряни найбільше непевні, чим обернеться для країни вищезгадана ініціатива, через що і не знають: бути їм прибічниками візового режиму з РФ чи противниками.

На думку засновника дослідницької компанії «Active Group» Андрія Єременка, при аналізі даних варто чітко розуміти, що підтримують створення візового режиму з РФ найбільш активна частина населення. Це ті самі люди, які брали участь у волонтерських проектах з допомоги армії, а раніше — організовували протестні рухи проти влади Партії Регіонів. І саме ця соціальна група має значно більший вплив на прийняття рішень аніж пасивна більшість.

Аналітик «Active Group» Віталій Шедловський акцентує увагу на тому, що на заході і центральній частині України тих, хто схвалює таку ініціативу, значно більше ніж на півдні та сході, де панують протилежні настрої.

І це не є дивним, адже якщо уявити аналогічну ситуацію, де агресію щодо України проявила б не Росія, а для прикладу, Польща, то тоді б на заході були присутні менш схвальні настрої щодо візового режиму з сусідньою країною агресором. Адже для мешканців найближчих до кордону областей їх місце проживання є досить вигідним: відкриваються можливості міграції, у тому числі і трудової, контрабанди, інших економічних рішень для малого та середнього бізнесу (як легальних, так і нелегальних), комунікація з друзями та родичами що живуть по той бік кордону, тощо. А ті, хто не може “пожинати” плодів такого місця проживання, були б радикально налаштовані проти будь-яких зв’язків з агресором.

Дослідження проводилось у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі у рамках щомісячного проекту «Міський омнібус». В кожному місті опитано не менше 1660 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.

Довідкa.ж

Проект міських омнібусів компанії «Active Group» розпочався у червні 2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні (щомісячні) опитування для декількох замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. В кожному опитуванні є запитання, ініційовані компанією «Active Group» з метою їх подальшої публікації для широкого загалу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ