Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Петро Могила
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Петро Могила

У 1596 році 21 грудня народився – Петро Могила (Петру Мовіла), молдавський шляхтич, український політичний, громадський, церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря з 1627-го, митрополит Київський, Галицький і всієї Русі в 1633-1647 роках, екзарх Константинопольського патріарха. Канонізований 1996 року.

Могила докладав усіх зусиль, щоб за час його архімандритства Києво-Печерська друкарня посіла визначне місце серед інших друкарень України й Білорусі та в суспільному житті загалом. За п'ять з половиною років Петрового настоятельства з лаврської друкарні вийшло 15 видань, серед них - і книги самого Петра Могили (зокрема "Літургіаріон"). У питанні Берестейської унії (створення греко-католицької церкви) Петро Могила вважав надзвичайно важливою справою примирення усіх православних - тих, які визнали унію, і тих, які виступали проти неї.

На освітній ниві найважливіша справа Могили - об'єднання лаврської й братської шкіл. Сам він став опікуном утвореної Києво-Могилянської колегії, що була першою вищою православною школою у Східній Європі. На утримання колегії й монастиря Могила відписав дві лаврські волості і подарував власне село Позняківку, крім того, надавав грошову допомогу як колегії, так і вчителям та учням
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ