Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - народився Володимир Висоцький

25 січня 1938 р. народився Володимир Висоцький – радянський актор, співак і поет

В. Висоцький (25 січня 1938 р., Москва — 25 липня 1980 р., Москва) – видатний радянський актор, співак і поет, класик жанру авторської пісні, автор низки прозаїчних творів, заслужений артист РРФСР (1986 р., посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987 р., посмертно).

У 70-ті роки XX ст. радянські громадяни купували дорогі магнітофони (більше місячної зарплати) спеціально для того, щоб слухати пісні Висоцького. Загалом Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, об'їздив із концертами всю країну, гастролював за кордоном. Першою піснею видатного барда вважається "Татуировка" 1961 р., написана в Ленінграді.

Самостійно й у співавторстві створив кілька прозаїчних творів. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у фільмах (зокрема «Місце зустрічі змінити не можна», «Вертикаль»). Учасник постійної трупи театру Драми і комедії на Таганці.

Висоцький особливо прославився виконанням своїх авторських пісень під акустичну гітару. У роки суворої цензури він зачипав цілу низку заборонених тем, через що і сам багато в чому був під забороною, – в радянські часи його записи розповсюджувалися майже виключно на магнітоальбомах, йому забороняли зніматися у багатьох фільмах, виїзд за кордон став можливим тільки завдяки активним діям дружини – французької актриси Марини Владі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ