Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії – Пакт Ріббентропа-Молотова
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Пакт Ріббентропа-Молотова

23 серпня 1939 року після кількагодинних переговорів міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп і комісар у закордонних справах СРСР В'ячеслав Молотов у присутності Сталіна підписали в Москві радянсько-німецький пакт про ненапад терміном на 10 років, який передбачав зобов'язання обох сторін утримуватися від агресивних дій стосовно один одного, як нарізно, так і спільно з іншими державами при будь-яких діях другої сторони, що передбачало невтручання навіть, якщо одна із сторін здійснить агресію

Починаючи з 1934 року Радянський Союз здійснював активні заходи для налагодження з Німеччиною економічного, а з 1937-го року – і політичного співробітництва. Однак, Німеччина з ідеологічних міркувань відмовилась від зближення з СРСР. Після окупації Чехії Німеччиною в 1939 році і територіальних та політиних претензій до Польщі війна СРСР з Німеччиною стала реальною загрозою для Сталіна, особливо після невдачі англо-франко-радянських переговорів 1939 року про надання воєнної взаємодопомоги у випадку агресії проти них або країн Східної Європи.

В липні 1939 року СРСР запропонував Німеччині проект нової торгової угоди, на що через тиждень, 24 липня, отримав план покращення радянсько-німецьких політичних стосунків, який передбачав підписання кредитно-торгового договору і політичне зближення. 3 серпня Ріббентроп вперше зробив офіційну заяву, в якій дав зрозуміти, що Німеччина готова розглянути питання поділу сфер впливу «на території від Балтійського до Чорного моря». У відповідь Молотов запропонував укласти повноцінний пакт, на що отримав згоду. Його економічна частина була підписана 19 серпня, а підписання політичної та секретної частини Гітлер особисто попросив телеграмою Сталіна прискорити, оскільки план нападу на Польщу 1 вересня вже був затверджений.

Ріббентроп прибув у Москву 23 серпня. Його зустріч з Молотовим і Сталіним тривала три години і закінчилась підписанням договору, що увійшов в історію як "пакт Молотова-Ріббентропа". Він складався з семи статей і передбачав зобов'язання обох сторін утримуватися від агресивних дій і будь-якого нападу стосовно один одного, як нарізно, так і спільно з іншими державами при будь-яких діях другої сторони, що передбачало невтручання навіть, якщо одна із сторін здійснить агресію. Окремою частиною договору став таємний протокол, в котрому був обумовлений територіальний устрій майбутньої Європи. Згідно з ним, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва (разом з польським Вільно, сьогодні - Вільнюсом) і Бесарабія відходили до радянської зони впливу, а Польща мала бути поділеною по річках Нарев, Вісла і Сян.

Зустріч закінчилась банкетом, який відкрив тост Сталіна: «Я знаю, як німецький народ любить фюрера. Тому я хочу випити за його здоров'я». За твердженням посла США в СРСР Ч. Болена, нацистський прапор, вивішений на банкеті, був запозичений на кіностудії «Мосфільм», де використовувався як реквізит при зйомці антифашистських фільмів.

Договору про ненапад з СРСР Німеччина почала війну проти Польщі і вже до кінця вересня Радянський Союз і Німеччина розчленували країну, а Польща вчетверте перестала існувати як державне утворення. Ця подія стала початком Другої Світової війни.

У СРСР протягом усього післявоєнного періоду існування «секретного протоколу» до договору категорично заперечувалося. Лише в грудні 1989 року був опублікований текст секретних протоколів, який зберігся архівних фотоплівках МЗС Німеччини, і була офіційно заявлена його справжність на основі графологічної, фототехнічної та лексичної експертизи.

Оригінали Секретного протоколу до Договору про ненапад зберігався в особистому сейфі Сталіна, потім – в архіві ЦК КПРС, а з 1987 року – в архіві президента СРСР. Особлива папка, пакет № 34, переховувався Михайлом Горбачовим і була "знайдена» 30 жовтня 1992 заступником начальника Головного політичного управління генерал-полковником Д. А. Волкогоновим і опублікована в радянській пресі; наукова публікація відбулася в журналі «Нова і новітня історія», № 1 за 1993 рік.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ