Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії – перше Євробачення 1956 року

24 травня 1956 року, Лугано, Швейцарія. Відбувся перший пісенний конкурс "Євробачення"

Мета конкурсу була простою — розширити євроінтеграцію та влаштувати одне з найяскравіших пісенних шоу на планеті. В першому змаганні взяли участь лише 7 країн учасниць, кожна з яких мала право представити по 2 пісні. Перемогу у першому конкурсі отримала Швейцарія.

З часом формат змагання та кількість учасників змінилася. Дійшло до того, що через значну кількість учасників організатори прийняли рішення проводити 2 відбіркових півфінали та 1 фінальний концерт.

Неодноразово на конкурсі змінювалася і система голосування. До 1997 року учасників оцінювало лише національне журі. Але згодом вирішили провести експеримент з національним голосуванням, який виявився вдалим.

Чимало відомих артистів завдячують своєю славою саме Євробаченню. Адже без перемоги на пісенному конкурсі не було б Селін Діон чи "Абби". Втім, з роками якісну музику замінили на сумнівної якості шоу, а виконавці намагаються сподобатися глядачам не вокальними даними чи текстами пісень, а провокаційними костюмами чи нестандартним зовнішнім виглядом.

Аудиторія Євробачення складає близько 600 мільйонів людей. Найпродуктивнішими колекціонерами найвищих нагород пісенного конкурсу є ірландці — за всі роки участі в шоу 7 представників цієї країни ставали переможцями. На другому місті британці, на третьому — французи. Україна двічі виграла пісенний конкурс — у 2004 році на Євробаченні тріумфувала Руслана Лижичко, а у 2016 – Джамала.

24 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ