Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: День в історії – перший Каннський фестиваль
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – перший Каннський фестиваль

20 вересня 1946 року у французькому курортному місті Канни відкрився щорічний міжнародний кінофестиваль. Його дебют мав відбутися у вересні 1939-го, але Друга Світова війна змусила відкласти початок фестивалю на сім років

Першим щорічним міжнародним кінофестивалем був Венеціанський, котрий вперше пройшов у 1932 році. Але до 1938 року він став не конкурсом кращих фільмів, а частиною нацистської і фашистської пропаганди – фільми-конкурсанти відбирались за ідеологічним принципом і за цим же принципом визначались переможці, фільми, котрі демонстрували силу і славу фашистського режиму.

У Франції виникла ідея організувати альтернативний фестиваль і в червні 1939 року в Парижі було оголошено, що з 1-го по 20-е вересня у Каннах пройде "фестиваль кіно вільного світу". Почався відбір конкурсантів – США представили "Чарівника країни Оз", Франція – стрічку "Нігерієць", Польща - "Чорний діамант". 1 вересня Гітлер напав на Польщу, у Франції було оголошено загальну мобілізацію, і Канський фестиваль перервався після перегляду лише одного фільму – роботи німецько-американського режисера Вільяма Дітерла "Горбун з Нотр-Дам" з Лоном Чейні у головній ролі. Через два дні Франція і Британія оголосили Німеччині війну.

Друга Світова війна закінчилась через довгих шість років, і французький уряд з метою привернути увагу туристів до курортів Французької Рів'єри вирішив відродити ідею проведення Каннського кінофестивалю. Він почався 20 вересня 1946 року за участю конкурсантів з 18 країн. Серед стрічок були роботи автро-американця Біллі Уайлдера "Втрачений вікенд", італійця Роберто Росселіні "Відкрите місто", француза Рене Клемена "Рельсова війна", англійця Дейвіда Ліна "Несподівана зустріч". Для того щоб підтримати національні кінематографії країн-конкурсантів, організатори вручили вищу нагороду – Гран-прі – дев'ятьом фільмам.

За наступні роки Каннський фестиваль пережив і зльоти і падіння – з 1948-го ро 1950-й роки він не проводився з економічних причин, в 1952 році для його проведення було збудовано спеціальний Палац Фестивалів, а в 1955-у з'явилась нова вища нагорода – Золота пальмова гілка. З другої половини 1950-х Каннський фестиваль став найпрестижнішим міжнародним кінофестивалем і залишається таким й досі, входячи до пятірки найпрестижніших фестивалів світу. В наші дні він кожного травня приймає до 30 тисяч глядачів, а кількість стрічок, котрі претендують бути визнаними кращими у світі, зросла порівняно з 1946 роком в 100 разів.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ