Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – перший сеанс трансатлантичного радіозвязку
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – перший сеанс трансатлантичного радіозв'язку

12 грудня 1901 року італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі провів перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв'язку – сигнал букви "s" азбукою Морзе було передано на відстань понад 2 тисячі миль, з Англії до Ньюфаундленда (Канада)
Гульєльмо Марконі

Марконі народився в італо-ірландській сім'ї в 1874 році у Болоньї (Італія), де, здобувши освіту фізика, після вивчення дослідів німецького фізика Гайнріха Герца зацікавився питаннями, пов'язаними з радіохвилями. У 1894 році Марконі почав власні експерименти і невдовзі зумів передати радіосигнал на відстань близько 2.5 кілометрів. Але його досягнення мало кого зацікавили в Італії, і в 1896 році він переїхав до Англії, де заснував компанію з безпровідної передачі телеграфних повідомлень і після тривалих експериментів зконструював пристрій для передачі сигналу на відстань до 10 миль. У 1899 році Марконі вже був у змозі передавати радіосигнали через Ла-Манш, а через два роки обладанав два американських кораблі для передачі повідомлень до нью-йоркських газет з яхтових перегонів на кубок Америки. Це привернуло світову увагу до самого Марконі і його невеличкої компанії.

Найбільшого успіху Марконі досягнув 12 грудня 1901 року – всупереч твердженням скептиків, що із-за кривизни земної поверхні радіосигнал не може перетнути Атлантику, в канадському місті Сент-Джон Марконі отримав повідомлення, надіслане з Англії. Ні він, ні його опоненти, котрі формально були праві у своєму скепсисі, не знали, що радіохвилі можуть відбиватись іоносферою Землі і саме завдяки цьому явищу здатні долати гігантські відстані. Цей експеримент зробив Гульєльмо Марконі всесвітньо знаменитим і протягом наступних тридцяти років він був безсумнівним авторитетом в галузі відкриттів і новацій у радіозв'язку.

За свій науковий доробок у 1909 році Гульєльмо Марконі разом з німецьким радіоноватором Фердинандом Брауном отримав Нобелівську премію з фізики. Згодом він зумів передати сигнал з Англії до Австралії, після чого зайнявся більш потужними короткими радіохвилями. Помер Гульєльмо Марконі в 1937 році, і в день його похоронів усі радіостанції British Broadcasting Corporation (BBC) двома хвилинами мовчання в ефірі вшанували пам'ять новатора радіо.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ