Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – підйом людини на висоту 15 785 м.

27 травня 1931 року швейцарці Огюст Пікар і Пауль Кіпфер здійснили перший у світі політ людини на стратостаті – на повітряній кулі із герметичною гондолою вони піднялись на висоту 15 785 метри

Огюст Пікар

В 1930 році професор фізики з базельського університету Огюст Пікар захопився популярним на той час повітроплаванням і задався метою побудувати пристрій, здатний підніматися на висоти до 30 кілометрів. Трудність полягала в тому, що атмосферний тиск на цій висоті зменшується у 100 разів, а температура знижується до -60°C.

Огюст Пікар сідає у гондолу стратостата FNRS-1, травень 1931 року

Того ж року Пікар сконструював перший у світі стратостат – пристрій у вигляді повітряної кулі із герметичною гондолою. Він був збудований за підтримки бельгійського «Національного фонду для наукових досліджень» (FNRS), на честь якого стратостат отримав назву FNRS-1. До наповненої воднем оболонки об'мом 14,1 тисяч кубічних метрів кріпилась алюмінієва гондола діаметром 2,1 метри і масою 732 кілограмів. Її було пофарбовано з одного боку в біле, з іншого - в чорне, що, за задумом, мало підтримувати всередині комфортну температуру за рахунок нагрівання від сонячного промінння.

Політ розпочався о 4-й ранку 27 травня 1931 року з передмістя міста Аугсбург (Німеччина) і тривав 17 годин 28 хвилин. Незважаючи на ряд технічних труднощів (розгерметизацію гондоли, перегрів її внутрішньої частини, вихід з ладу клапана для регульованого випуску газу), Огюст Пікар і Пауль Кіпфер досягли рекордної висоти 15 781 метрів і фактично некеровано приземлились в австрійському селищі Обергургль за 233 кілометри від місця старту.

У наступні роки Огюст Пікар встановив ще два рекорди польотів на стратостатах: 18 травня 1932 року він піднявся на висоту 16 201 метрів, а 18 серпня 1934 року - 16 940 метрів. Всього він брав участь у 27 польотах і зумів піднятись на висоту 23 кілометри. В середині 1930-х Пікар викорастав ідею герметичної гондоли для розробки пристроїв глибоководного занурення у води океану. Побудований ним батискаф у 1948 році зумів опуститись на рекордну глибину 1 380 метрів. Створений в 1953 році Пікаром принципово новий батискаф «Трієст» встановив кілька світових рекордів занурення, а в 1960 році син Огюста Пікара Жак разом з американцем Дональдом Волшем спустились ньому на дно Маріанської впадини, досягнувши рекордної глибини занурення 10 918 метрів.

Жан Фелікс Пікар, хімік за освітою, який в 1931 році, емігрував у США, під впливом успіхів брата-близнюка Огюста також зайнявся повітроплаванням. Йому вдалось повторити його успіхи, які, однак, на той момент не були рекордними у світі. Тим не менш, він був досить популярним у США авіатором і став прототипом капітана Жан-Люка Пікара, головного героя американського телесеріалу «Зоряний шлях», знятого в 1980-х роках.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ