Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: День в історії – помер Ігор Білозір
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – помер Ігор Білозір

Український композитор Білозір помер 28 травня 2000 року в лікарні швидкої допомоги у Львові. Смерть наступила від травм, отриманих внаслідок інциденту в кафе "Цісарська кава". Білозір та його друзі почали співати українські пісні, що викликало невдоволення іншої групи відвідувачів. Виникла бійка, в якій Білозір був травмований, його доставили до лікарні швидкої допомоги, де від отриманих травм він помер

Ігор Білозір

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в місті Радехові Львівської області. Навчався в Радехівській ЗОШ № 1. Перші музичні композиції І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся 1969 року на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».

Згодом переселився до Львова. У місті Лева мешкав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам'ятна табличка, а в квартирі створено музей композитора. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді.

Від 1977 року — керівник ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, від 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії, що виконувала більшість його пісень.

Побитий 28 травня 2000 року у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів, (серед яких були Дмитро Воронов і Юрій Калінін) співати та слухати російський блатняк.

Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 помер у лікарні. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).

Похорон Ігоря Білозора

28 вересня 2001 року Львівський обласний суд визнав винними у вбивстві композитора Воронова і Калініна, визначивши для них покарання у вигляді 15 і 12 років позбавлення волі відповідно. Крім того, суд постановив стягнути з підсудних 50 тис. грн. матеріальної компенсації на користь дружини, сестри і матері покійного композитора. Адвокати обвинувачених оскаржили це рішення, і в січні 2002 року Верховний суд України відмінив як необгрунтований вирок в цій справі. Верховний суд повернув справу в апеляційний суд на перегляд іншою колегією суддів.

У серпні 2002 року апеляційний суд Львівської області засудив Дмитра Воронова, обвинуваченого у вбивстві композитора Ігоря Білозіра, до позбавлення волі на 10 років. Юрій Калінін, як співучасник, засуджений до 8-ми років позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ