Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії - помер підкорювач Евересту - Е. Хілларі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - помер підкорювач Евересту - Е. Хілларі

У Новій Зеландії 11 січня 2008 року, помер сер Едмунд Хілларі – перша людина, що підкорила Еверест, найвищу гору світу. Сьогодні Е. Хілларі є найбільш відомим мешканцем Нової Зеландії, і не тільки завдяки легендарному сходженню. Він активно займався благодійною діяльністю. Едмунд Хілларі багато років свого життя присвятив поліпшенню умов проживання непальських шерпів.

Народився Едмунд Хілларі в 1919 році в місті Окленді (Нова Зеландія). Він з дитинства відрізнявся хорошою уявою, його цікавили пригодницькі оповідання. З ранніх років Едмунд допомагав батькові в бжолярському бізнесі, а після закінчення школи почав працювати з ним. Він ще в школі захопився альпінізмом. Перше велике сходження Едмунд здійснив у 1939 році, піднявшись на вершину гори Олів'є, яка знаходиться в Новій Зеландії. Хілларі служив під час Другої світової війни військовим льотчиком. До здійснення свого сходження в 1953 році він брав участь у розвідувальній експедиції 1951 року, а також у невдалій спробі піднятися на Чо Ойю, яка вважається 6-ю по висоті горою світу. У 1958 році Едмунд у складі експедиції Британської співдружності добрався до Південного Полюсу, а трохи пізніше відправився і на Північний Полюс.

29 травня 1953 р. разом з шерпом Тенцінгом Норгеєм, жителем півдня Непалу, він зробив знамените сходження на Еверест.

Після Евересту він продовжив подорожувати по земній кулі, підкорив обидва полюси і ряд гімалайських вершин, а також займався благодійністю. У 2008 році, 11 січня, він помер у госпіталі Окленд-Сіті від серцевого нападу, доживши до 88 років. Хелен Кларк, прем'єр-міністр його рідної Нової Зеландії, офіційно оголосила про смерть мандрівника. Вона ж повідомила, що смерть його стала великою втратою для країни.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ