Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - самоспалення Олекси Гірника
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - самоспалення Олекси Гірника

21 січня 1978 р. поблизу могили Тараса Шевченка на Чернечій Горі біля Канева 65-річний Олекса Гірник із Калуша вчинив акт самоспалення на знак протесту проти русифікації України

Свій вчинок Олекса Гірник приурочив до 60-ї річниці проголошення Центральною Радою незалежності Української Народної Республіки. А 10 років до цього в Києві таким саме чином протестували Василь Макух із Дніпропетровська, котрий спалив себе на Хрещатику 1968 року, та Микола Бериславський з Бердянська.

19 січня Олекса Гірник виїхав до Києва, де відвідав Софійський собор та Києво-Печерську лавру. Увечері 20 січня він приїхав до Канева, піднявся на Чернечу гору, тричі обійшов навколо могили Тараса Шевченка і на північному схилі гори розкидав майже тисячу саморобних листівок з протестом проти русифікації.

«Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець», написав Олекса Гірник.

Близько третьої години ночі Олекса Гірник облив себе бензином і підпалив. Вранці його тіло знайшли співробітники міліції, і від них про вчинок Олекси Гірника стало відомо у Каневі та Калуші, а згодом у Польщі та у країнах Західної Європи.

18 січня 2007 Президент України Віктор Ющенко за проявлені мужність і самопожертву в ім'я незалежної України Гірнику присвоїв Олексі Гірнику звання Герой України з удостоєнням ордена Держави. Нагороду отримав син Олекси, народний депутат України V скликання Євген Гірник.

Довідка

Олекса Гірник народився 27 березня 1912 року у містечку Богородчанах на Прикарпатті. Він навчався у польській школі та українській гімназії, працював у молодіжній організації Сокіл, служив у польському війську. 1937 року рядовий Гірник заявив, що мріє змінити конфедератку на мазепинку, за це був заарештований і засуджений трибуналом до 5 років ув’язнення.

Під час розподілу Польщі між Німеччиною та Радянським Союзом Олекса Гірник утік із в’язниці і повернувся на Львівщину. У Стрию він був заарештований удруге – тепер уже НКВС, – вивезений до Житомирщини. За звинуваченням у зраді батьківщини засуджений до 8 років ув’язнення. Відбував покарання у концтаборах на Уралі.

Після звільнення мешкав у Калуші неподалік від рідних Богородчан. У січні 1978 року 65-річний Олекса Гірник вирішив вчинити самоспалення на знак протесту проти русифікації України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ