Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – убивство Джона Ленона
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – убивство Джона Ленона

8 грудня 1980 року у Нью-Йорку своїм екзальтованим фаном був застрелений Джон Леннон, колишній учасник Beatles, рок-групи, яка докорінно змінила поп-музику 1960-х років. 40-річний музикант саме входив у свої апартаменти на Манхеттені, коли Марк Девід Чепмен вистрілив у нього чотири рази з близької відстані з револьверу 38-го калібру. Леннон, стікаючи кров'ю, помер по прибуттю до лікарні. Раніше того ж дня Чепмен отримав автограф Леннона і добровільно залишився на місці злочину, поки не був заарештований поліцією

Джон Леннон був одним із співавторів більшості пісень Beatles, найпопулярнішої рок-групи ХХ-го століття. Разом із Полом Маккартні, Джорджем Гаррісоном і Рінго Старром четвірка з Ліверпуля штурмом захопили Велику Британію синглом «Please Please Me» у 1963 році. Наступного року "бітломанія" охопила США з виходом «I Want to Hold Your Hand» і сенсаційно успішним туром по країні.

The Beatles продали мільйони своїх платівок, знялись у декількох хітових фільмах ("A Hard Day's Night", 1964). Їхні живі виступи, на яких малолітні шанувальниці верещали до нестями і непритомніли, мали шалений успіх. Завдяки "ліверпульській четвірці" молодь вирвалася з жостких рамок культури 1950-х і була готова до змін під буйну музику Beatles.

В 1966 році Beatles призупинили концертну діяльність і зосередились на студійній роботі. У 1967 році вийшов концептуальний альбом "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band", який вважається шедевром поп-музики. Музика Beatles залишалась популярною в усьому світі попри великі культурні зрушення 1960-х років. Вони записали 20 пісень, які стали хітами №1 у чартах Billboard – більше, ніж будь-яка група до і після них, і з 1964 по 1970 рік протягом 59 тижнів перебували на вершині хіт-параду поп-пісень.

Леннон розлучився зі своєю першою дружиною Синтією Леннон, матір'ю свого сина Джуліана, і в 1971 році одружився на японській художниці Йоко Оно. Саме через Оно і Леннона стала неможливою спільна робота Beatles, і у 1970-у Пол Маккартні оголосив про її розпад.

Джон Леннон вважався інтелектуалом у складі четвірки, найчастіше давав інтерв'ю і робив несподівані та відверті заяви як-то фраза "Бітлз популярніші за Ісуса", сказана в 1966-у. Згодом він став антивоєнним активістом і загравав з комуністичним ідеями в сольних хітах типу «Imagine», що вийшов 1971 року. Протягом наступних років Леннон випустив декілька дисків (сольних і з Йоко Оно), в 1974 останній раз виступив з концертом, а з 1975 року практично відійшов від музичного бізнесу і більше часу проводив зі своєю сімєю - дружиною і сином Шоном. У 1980 він повернувся, випустивши диск "Double Fantasy" з піснями, присвяченими Йоко (сингл «(Just Like) Starting Over» став №1 у США).

8 грудня 1980 року їх мирне сімейне життя перервав психопат на ім'я Марк Девід Чепмен, який вистрілив у Леннона чотири рази з близької відстані з револьверу 38-го калібру у голову, плече і спину. Стікаючи кров'ю, Леннон помер по прибуттю до лікарні. 10 грудня 1980 року тіло Джона було кремовано і його прах Йоко Она б з проведення траурних церемоній розвіяла через дорогу від дому, де він жив, в Центральному парку Нью-Йорка. 9 жовтня 1985 року, на 45-річчя Джона Леннона, це місце було увічнене меморіалом "Сунична галявина", подарованим Нью-Йорку італійським містом Неаполь.

Попри настанови адвокатів і психіатричні висновки у 1981 році на суді Чепмен визнав себе винним у вбивстві Джона Леннона і був засуджений до довічного увя'знення. З 2000 року йому кілька разів було відмовлено в умовному звільненні як соціально небезпечному і станом на 2016 рік він залишається за гратами у в'язниці Аттика в штаті Нью-Йорк.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ