Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: День в історії – Веймарська Республіка
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Веймарська Республіка

11 серпня 1919 року президент Німеччини Фрідріх Еберт підписав нову конституцію країни, прийняту у Веймарі 31 липня Національними установчими зборами, що стало початком нового етапу існування Німецької держави. Веймарська республіка, яка офіційно називалась Німецька держава, проіснувала до 1933 року, коли до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер

3 листопада 1918 року в портовому місті Кіль почалось повстання моряків, яких підтримали місцеві робітники. Протягом кількох наступних днів в усіх великих німецьких містах були створені Ради робітничих і солдатських депутатів. 8 листопада в Берліні були захоплені Військове міністерство, Імперську канцелярію, міську комендатуру, будівлю Генерального штабу і Управління військово-морського флоту. Це змусило рейхсканцлера Максиміліана Баденського самовільно оголосити про усунення імператора Вільгельма II від престолів Пруссії та всієї імперії і про власну відставку та призначти новим канцлером лідера соціал-демократів Фрідріха Еберта.

28 листопада кайзер Вільгельм оголосив про зречення від престолів, що стало формальним завершенням Листопадової революції. Однак протиріччя між двома соціал-демократичними партіями, а також революційна діяльність комуністів із Союзу Спартака поставили Німеччину на поріг громадянської війни - у січні 1919 року крайні ліві, які відкололись від соціал-демократів і комуністи підняли у Берліні повстання, в якому взяло участь до 150 тисяч чоловік. Для його придушення були застосовані урядові війська, а лідери повстанців, Роза Люксембург і Карл Лібкнехт, були схоплені 15 січня і розстріляні.

Після виборів, що відбулися 19 січня 1919 року, перше засідання Установчих зборів відбулося 6 лютого 1919 в Національному театрі Веймара. Головним їх завданням було прийняття нової демократичної конституції. Відповідальність за підготовку базового проекту конституції взяв на себе ліво-ліберальний політик Гуго Прейсс, який згодом отримав в уряді посаду рейхсміністра внутрішніх справ. Хоча конституція і мала по-справжньому демократичну основу, вона була сприйнята більшістю як компроміс, обумовлений участю в її розробці партій, які дотримувалися протилежних позицій і відбивали різні інтереси. 31 липня 1919 року Веймарська конституція в своєму остаточному варіанті була прийнята Веймарським установчими зборами і 11 серпня була підписана рейхспрезидентом Фрідріхом Ебертом.

Веймарська республіка опинилась у складному положенні - економічна криза, гіперінфляція; важким тягарем на країні лежали виплати репарацій країнам-переможницям у Першій Світовій війні. Це викликало численні путчі лівих і правих екстремістів, особливо в Баварії, де після розгрому в 1919-у Мюнхенської радянської республіки великий вплив мали консервативні і націоналістичні сили. Проте, незважаючи на напруженність в країні і численні конфлікти, проведена грошова реформа і американські кредити по плану Давеса дали можливість стабілізувати економічні й політичні процеси, а вступ Німеччини до Ліги Націй в 1926-у повернув країні політичне рівноправ'я на міжнародній арені.

"Золоті роки" Веймарської республіки закінчились у 1929-у, коли світ охопила економічна криза. Вона заторкнула Німеччину сильніше, ніж інші країни Європи - обвал економіки США призвів до скорочення кредитів і, як наслідок, до краху неконкурентносдатної німецької економіки і масового беробіття - в 1933 році 30% населення не мало офіційної роботи, а більшість працюючих жили на рівні прожиткового мінімума. Все це супроводжувалося тривалою урядовою кризою і конфліктами між парламентом, урядом і рейхспрезидентом.

Віра в демократію і республіку стрімко падала. На виборах у вересні 1930 року націонал-соціалісти набрали 18,3% голосів, в 1932-у їх успіх був ще більшим. В результаті політичних інтриг і компромісів 30 січня 1933 року президент Пауль фон Гінденбург призначив лідера нацистів Адольфа Гітлера рейхсканцлером, а 1 лютого розпустив парламент. З цієї миті вважається, що Веймарська республіка припинила існування і почався нацистський період в історії Німеччини — Третій рейх. Політичні структури Третього рейху виникли, проте, не з нуля, а шляхом модифікації і підлаштування під однопартійну диктатуру нацистів існуючих структур Веймарської республіки.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ