Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – війна за незалежність США
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – війна за незалежність США

19 жовтня 1781 року після тритижневої облоги Йорктауна (Вірджинія) військами північноамериканських колоній під командуванням Джорджа Вашингтона англійські війська генерала Чарльза Корнуолліса капітулювали – 8 тисяч британських солдатів і моряків здались у полон 14-тисячній армії американців і їх союзників французів. Ця битва стала останньою у Війні за незалежність, котра тривала з 1775 року

Лорд Корнуолліс був одним із найкращих британських генералів в ході Війни за незалежність північноамериканських колоній. В 1776 році він змусив війська генерала Джорджа Вашингтона залишити Нью-Джерсі, в 1780 році переміг генерала Гораціо Гейтса у битві біля Кадмена (Південна Кароліна) і почав просування вглиб Північної Кароліни. У квітні-липні 1781 року він практично повністю контролював усю територію Вірджинії і морське узбережжя аж до Нью-Йорка, але допустився стратегічної помилки, розмістивши у серпні свої основні сили в містечку Йорктаун на березі Атлантичного океану.

Генерал Джордж Вашингтон віддав наказ 5-тисячному французькому загону маркіза Лафаєтта блокувати Йорктаун з південного заходу, а сам із 2.5-тисячним загоном американців і 4-тисячим загоном французів вирушив до Йорктауна з Нью-Йорка. 21 серпня вони перетнули ріку Гудзон і за 15 днів, подолавши 300 кілометрів, підійшли до Йорктауна з півночі і з'єднались із армією Лафаєтта, взявши місто в кільце.

Коли Вашингтон отримав повідомлення, що на допомогу колоністам рухається французька флотилія адмірала де Грассе, він почав бутву з Корнуоллісом. Британська флотилія адмірала Томаса Грейвса, що мала надати допомогу Корнуоллісу, зазнала поразки від французів у битві біля мису Генрі в Чесапікській затоці, і ще 3 тисячі французів приєдналось до армії колоністів.

Протягом двох перших тижнів жовтня 14 тисяч франко-американських військ методично атакувало британські позиції з суші, а кораблі де Грассе – з моря і 19 жовтня змусили капітулювати війська генерала Корнуолліса. Американці взяли в полон 7087 британських солдатів і офіцерів, 900 моряків, захопили 144 гармати, 16 військових і 30 транспортних кораблів.

Хоча локальні бої між британцями і колоністами тривали ще деякий час, захоплення Йорктауна стало кульмінаційним моментом у Війні за незалежність північноамериканських колоній – в 1782 році почалися мирні переговори між Британією і її колишніми колоніями, а 3 вересня 1783 року в Парижі був підписаний мирний договір, за котрим США визнавались вільною і незалежною державою.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ