Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – знайдено реального Робінзона Крузо
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – знайдено реального «Робінзона Крузо»

1 лютого 1709 року англійське судно «Герцог» знайшло на безлюдному острові Мас-а-Тьєрра – Александра Селкірка, який став прототипом літературного героя Робінзона Крузо у романі Даніеля Дефо «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо»

Александр Селкірк — шотландський моряк, відомий своєю кількарічною робінзонадою (звільнений у 1709) на незаселеному острові Мас-а-Тьєрра (нині — Острів Робінзона Крузо), що у складі архіпелагу Хуан Фернандес, розташованого в Тихому океані, за 640 кілометрів від узбережжя Чилі.

Під час Війни за іспанську спадщину, Александр Селкірк служив боцманом на одному з кораблів англійського капера Вільяма Дампіра — 16-гарматному галеоні «Сінке Портс». 30 квітня 1703 року Дампір зі своєю флотилією відплив у свою другу навколосвітню експедицію. На шляху вони безуспішно напали на французький корабель, згодом захопили чотири невеликих іспанських корабля.

Маючи норовисту й запальну вдачу, Селкірк постійно сперечався з капітаном «Сінке Портс» Томасом Страдлінґом, висловлюючи свою невдоволеність мореходними якостями корабля. Коли корабель пропливав поблизу ненаселеного архіпелагу Хуан-Фернандес біля узбережжя Чилі боцман зопалу висловив бажання висадитись на берег. Капітан негайно задовольнив цю вимогу, попри те, що пізніше Александр одумався й просив скасувати це рішення. Селкірк залишався на острові 4 роки та 4 місяці, до того, як його підібрав Дампір, і став прототипом для роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо». Побоювання Селкірка, однак, виправдалися — «Сінке Портс» затонув, а більшість його команди загинула.

Повернувшись у рідне містечко Ларго, Селкірк спершу жив відносно спокійно. Часто відвідував паби, де й розповідав про свої пригоди. Судячи зі спогадів його сучасників, Александр був непоганим оповідачем. Наприклад, сер Річард Стіл у 1713 році відзначав у журналі «Англієць», що «його (Селкірка) дуже цікаво слухати, він тверезо мислить й вельми живо описує перебування своєї душі на різних етапах такої тривалої самоти».

Іменем моряка названо один із островів архіпелагу архіпелагу Хуан Фернандес — Острів Александра Селкірка.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ