Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

День в історії: більшовики замордували Блаженного Климентія Шептицького

Тюремне фото о. Климентія Шептицького, 1947 р.
Тюремне фото о. Климентія Шептицького, 1947 р.
Граф Казимир Шептицький (о. Климентій). Перед 1911 роком.
Граф Казимир Шептицький (о. Климентій). Перед 1911 роком.
Блаженний Священномученик о. Климентій (Казимир) граф Шептицький.
Блаженний Священномученик о. Климентій (Казимир) граф Шептицький.
1/3
1 травня 1951 року о 21 годині 30 хвилин в ув’язненні у Владимирському централі помер Блаженний архімандрит Климентій Шептицький. Він був репресований радянською владою та перетерпів більше сорока допитів репресивних органів, але не зрадив своєї віри.

Блаженний Священномученик Климентій Шептицький, (17 листопада 1869 — 1 травня 1951) був архімандритом монахів Студійського уставу та рідним братом митрополита Андрея Шептицького. Також у світському житті він був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського Товариства.

5 червня 1947 року Климентій Шептицький був арештований радянськими спецслужбами у своїй келії під час вечірньої молитви. Він був засуджений на 25 років ув’язнення. Архімандрит Климентій Шептицький помер в ув’язненні 1 травня 1951 року о 21 годині 30 хв. у Владимирському централі. Похований десь під стінами в’язниці.

Невідомі листи Климентія Шептицького

На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук науковець, доктор філософії, публіцист Іван Матковський написав: «1 травня 1951 року, 66-ть років тому, у Владімірському централі більшовики замучили о. Климентія, екзарха Росії та Сибіру.

Блаженний Католицької Церкви, церковний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, брат Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, депутат Галицького сейму та Віденського парламенту, заступник голови Господарського Товариства та голова Товариства Лісівників Галичини був непересічною особистістю. До цього слід додати, що у 1996 він отримав звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у період Голокосту.

У 1912 році костюм графа, землевласника і адвоката поміняв на чернечий одяг і пішов серед українців-русинів, щоб помогти відродити греко-католицьку Церкву. Поряд з цим, зреформував чернечий орден Студитів, розбудував Лавру в Уневі, на Кайзервальді, християнський осередок у Зарваниці. Виховав та врятував сотні дітей-сиріт».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ