Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Депортували скіфів до Сибіру: РФ привезла до Лондона вкрадену історію
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Депортували" скіфів до Сибіру: РФ привезла до Лондона вкрадену історію

У Британському музеї Лондона триває масштабна виставка під назвою “Скіфські воїни стародавнього Сибіру” (Scythians warriors of ancient Siberia), організована спільно з російським Ермітажем (Санкт-Петербург). Частина продемонстрованих експонатів мають українське походження, однак організатори про це не вказали, як і немає жодної згадки про український контекст скіфів у каталозі виставки. Про це повідомляється у розслідуванні міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm

“Виставка наповнена експонатами з України і жодної згадки про півострів Крим і Україну. Ніби їх не існує. Неприємно, що Британський музей був втягнутий у російські ігри. У виставці більше пропаганди, ніж історичних фактів”, - йдеться  у статті. 

В експозиції виставки широко представлені скарби, знайдені в Україні та вивезені в Росію протягом тривалого періоду часу –  від Петра Першого до СРСР.  Завдяки фотографіям,  наданим InformNapalm одним із відвідувачів виставки, продемонстровано масштаб маніпуляцій росіянами зі скіфською темою.

Так, експонати з України на виставці підписані без точного місця походження, з вказуванням лише “Північного Причорномор’я”. Зокрема, це стосується  знаменитого скіфського поховання Солоха (могила), яке знаходиться на лівому березі Дніпра неподалік від Кам’янки-Дніпровської Запорізької області,  експонатів з кургану Куль-Оба, який знаходиться в українському Криму, поблизу міста Керч. Також виставлено скіфські обладунки з кургану 401, село Журавка Черкаської області, речі з кургану "Розрита могила" біля міста Березань Київської області.  

Зазначається, що в Росії є сильне бажання замовчати місця археологічних знахідок, щоб показати обгрунтованість своїх претензій на весь ареал проживання скіфів, чимала частина якого – на території України.

"Найбільшим фарсом є те, що скарб, який був знайдений в українському Криму, прикрашає всі афіші виставки про "сибірських скіфів". Нагадаю, що від півострова Крим до Сибіру понад 5000 кілометрів. Цей золотий вершник був знайдений в 1830 році в кургані Куль-Оба, поруч із кримським містом Керч, і вивезений в Росію, де знаходиться і понині.  Місце знахідки сором’язливо підписано як чорноморський регіон (Black Sea region), що по суті нічого не означає і є надто широким поняттям”, - йдеться у розслідуванні.

Також підкреслюється, що в кращих російських традиціях сфальсифікована історія видається за правду: “Тож у чудовому каталозі виставки жодної згадки про український контекст скіфів. Замість цього в анотації згадано лише Росію і Сибір, що створює хибне уявлення про походження цих безцінних скарбів скіфів”.

Окремо вказується на те, що бекграундом для цієї виставки у Лондоні послужив конфлікт за повернення “скіфського золота” в 2014 році. Після анексії Криму росіяни хотіли забрати собі українські експонати, що були на виставці в Нідерландах. Проте рішенням голландського  суду “скіфське золото” було повернуто Україні. Робота над виставкою у Британському музеї Лондона стартувала на початку 2014 року, одразу після виникнення конфлікту за “скіфське золото” та була  реакцією росіян на цей конфлікт.

“Тож символічне значення цієї виставки для Росії важко переоцінити. Вони намагаються прив’язати анексований Крим до Росії через історію скіфів, доводячи, що Росія є спадкоємицею скіфської цивілізації”,  - зазначили в InformNapalm.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ