Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати: Хакери зламали базу електронних декларацій

Депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявляють, що хакери зламали систему НАЗК, де публікуються електронні декларації. Це вони зробили на брифінгу у п'ятницю.

"На сайті з'явилася декларація заповнена невідомими від імені пана Рябошапки, що він отримав 25 мільйонів гривень за 2015 рік від розробника програмного забезпечення. Ми впевнені, що це зробив не він", - сказав Геращенко.

Депутати зазначили, що втрутилися у систему "хакери-волонтери".

"Ця система настільки незахищена, що кожен хакер може втрутитися в систему і збільшити дохід-зменшити дохід. Ця система не коштує навіть гроша" - сказав Геращенко.

 "З самого початку процес розробки програмного забезпечення для такого важливого діла за гранти посольств робилося невідомими організаціями без контролю - це шлях в нікуди", - зазначив він.

Водночас присутні в залі представники фірми-розробника системи "Міранда" запитали у нардепів, чи можуть вони довести, що це саме той пан Рябошапка, депутати на це запитання відповісти не могли.

"Це не змінена декларація, це створена нова декларація", - зазначив представник "Міранди".

"Система електронного декларування може корегуватися з боку провокаторів з метою чи в рамках якоїсь політичної боротьби, що такі декларації створюються чи змінюються - це створює велику небезпеку для держави", - зазначив у свою чергу Вінник.

"Тому я пропоную звернутися до НАЗК-заблокувати зараз повністю доступ до системи, адже вона є де-факто мотлохом, це система, що компрометує державні органи", – сказав депутат.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ