Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Депутати Львівщини не надали підтримку демобілізованим підпрриємцям

Депутати Львівської обласної ради сьогодні, 14 лютого, під час засідання сесії не затвердили Програму підтримки підприємницьких ініціатив демобілізованих та звільнених військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції на 2017 –2021 роки. «За» проголосували лише 23 депутати.

Як зазначив розробник програми, голова депутатської групи" Міжфракційне об'єднання бійців АТО у Львівській обласній раді Михайло Нискогуз, головна ідея цієї програми - надавати кредити демобілізованим бійцям АТО для розвитку їхнього бізнесу.

Зокрема, створити комунальне підприємство «Фонд пільгового кредитування у Львівській області».

«Ми самі своїм мешканцям даємо кредити. Ми нічого не втрачаємо, і в комунальному підприємстві працюють люди», - сказав ініціатор програми.

У програмі зазначено, що комунальне підприємство «Фонд пільгового кредитування у Львівській області» мало б утворитися рішенням сесії обласної ради з метою обслуговування пільгових кредитів, передбачених обласним бюджетом. Утворене комунальне підприємство підзвітне сесії обласної ради.

У перший рік функціонування Програми комунальне підприємство фінансується в розмірі 1 млн грн з обласного бюджету.

Завданням такого комунального підприємства було б: надання пільгових кредитів суб'єктам господарювання відповідно до рішення конкурсної комісії; обслуговування наданих пільгових кредитів суб'єктам господарювання.

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету в  межах наявного фінансового ресурсу, а також з інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі через залучення міжнародної технічної допомоги.

Водночас голова профільної комісії Богдан Гагалюк  заявив, що комісія не підтримала це питання.

«Ми не можемо підміняти поняття "Львівська облрада" і "фінансова установа". Кредити мали б видавати на комерційну діяльність, а вона має ліцензуватися. Треба отримати ліцензію на фінансову діяльність. У нас є багато програм, які помагають лікуватися та проходити реабілітацію бійцям, допомагати сім’ям тощо. Ця програма є комерційною. Щодо банків, які обслуговував розвиток підприємництва, то вони українські державні банки та банк «Львів».

Основну частину цієї програми взяли і перенесли в програму конкурентоспроможності.  Недоцільно створювати комунальне підприємство, адже це додаткові оклади. Ми можемо допомагати бійцям, даючи 300 тис. в одні руки, і знімається питання відсотків по кредиту. Все це є в Програмі підвищення конкурентоспроможності Львівської області  у новій редакції», - сказав Гагалюк.

Голова бюджетної комісії Олег Домчак заявив, що програму не можна підтримати: «Потрібно, щоб ми не народжували додаткові програми та не створювали нові комунальні підприємства, бо у нас є 109 і ми ледве даємо з ними раду».

Голова фракції «Свобода» Руслан Кошулинський заявив, що колеги-депутати, які критикують програму, просто не були у бойових діях.

«За останній час як побував на чотирьох похоронах, це демобілізовані бійці, які не знайшли себе в суспільстві і не реалізувалися. Демобілізованим не треба подачок. Їм потрібна допомога, щоб вони себе знайшли в цьому суспільстві. Програма давала їм можливість знайти себе. Усі виступаючі не мали досвіду перебування в зоні АТО. Інший спосіб мислення у тих, хто бачив смерть. Формуляри, які ви сьогодні обговорюють, вони нічого не вартують», - сказав Кошулинський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ