Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Депутати Львівщини просять передбачити в держбюджеті кошти на порятунок Поморянського палацу

Учора, 17 вересня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України щодо аварійної ситуації в Поморянському замку. Звернення підтримало 63 депутати.

Як зазначив ініціатор звернення, депутат Тарас Батенко, замок не простоїть ще одну зиму, адже пошкодження його дуже суттєві. Тому, за словами депутата, потрібно негайно вживати заходів для того, щоб зберегти архітектурну перлину Львівщини.

Подаємо проголосований текст звернення:

Депутатський корпус Львівської обласної ради висловлює глибоку стурбованість ситуацією, що склалася навколо Поморянського замку. Сьогодні ми втрачаємо один з неповторних і невід’ємних елементів «Золотої підкови». Це унікальна пам’ятка архітектури, коріння якої сягають у давньоруські часи, коли тут існувала дерев’яна фортеця, - згодом перебудована у замок-палац пізнього ренесансу. Сьогодні цей замок просто не переживе ще однієї зими.

Загальна площа забудови замку — 1 206,00 м², загальна площа приміщень замку — 1 465,60 м² (включаючи підвали і горища — 2 509,60 м²). Сьогодні немає живого місця у замку.

Поморянський замок востаннє був реставрований у 1978 році. На сьогоднішній день збереглися два двоповерхові крила замку, східне із круглою вежею та південне з галереєю. Найстаріше — східне крило з круглою вежею. Південне крило має відкриту галерею з боку двору, добудовану в XVIII—XIX ст. У круглій вежі з шатровим дахом влаштовано сходи, що ведуть на другий поверх. У стінах вежі збереглися бійниці, розміщені на чотирьох рівнях; бійниці є також в першому поверсі східного корпусу. Приміщення східного корпусу на першому поверсі перекриті хрестовими і циліндричними склепіннями, з яких залишились лише балки перекриття. Південний корпус з боку двору оформлений двоярусною відкритою галереєю зі сходами в центрі майже зруйнований. Нижній ярус зроблений у вигляді аркади, покрівлю над галереєю підтримують колони тосканського ордену, зберігся наполовину. Вікна верхніх поверхів обрамлені білокам'яними порталами з трикутними сандриками теж в плачевному стані.

Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду замок втратив свій первісний вигляд. Через те, що будівля замку довший час не експлуатувалась, була кинута практично на призволяще і зараз знаходиться у критичному стані.

Сьогодні Поморянський замок і на замок не схожий, тут немає даху, вікон, впали дві стіни, розібрано сходи і перекриття між поверхами, в стінах велетенські діри, а на даху та на фасаді будівлі ростуть дерева. Дахові конструкції над спорудами замку пошкоджені, спостерігається майже повна відсутність покрівлі, перекриття повністю втрачене. Над частиною приміщень першого поверху збережені склепіння. В одному з приміщень замку завалилась несуча бетонна балка. Частина плоского перекриття розібрана. В склепінні під галереєю є провали. Віконні та дверні рами майже повністю втрачені. Над господарською спорудою відсутній дах. Штукатурка зовні збереглася частково, у стінах тріщини і вивали.

Неодноразово громадськість району та депутати районної ради висловлювали стурбованість у зв’язку з незадовільним станом утримання архітектурної пам’ятки. Протягом тривалого часу точаться численні дискусії, про те, що потрібно відновлювати замок, але на жаль, очікуваного результату немає.

Ми з вами несемо пряму відповідальність перед громадою та майбутніми поколіннями за збереження архітектурної та культурної спадщини Львівщини. Якщо ми не врятуємо Поморянський замок – наступними будуть замки у Старому Селі, Свіржі і Підгірцях.

Вирішення цієї проблеми необхідно здійснювати на державному рівні. Місцевий бюджет не в стані покрити витрати з фінансування проведення реставраційних або консерваційних робіт для збереження пам’ятки архітектури. Проблемною є передача у концесію таких об’єктів, і,зокрема, Поморянського замку. Але нажаль ми маємо сумні реалії - замість обіцяної реставрації замки й надалі продовжують руйнуватися і вже невдовзі можуть зникнути назавжди.

Україна, як член Конвенції «Про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини», зобов’язалася забезпечувати охорону та збереження в належному стані культурної спадщини, що розташована на її території.

Збереження Поморянського замку можливе при напрацюванні комплексу заходів спеціалістами у галузі реставраційно-будівельних робіт і початку невідкладних протиаварійних робіт.

Переконливо просимо передбачити у Державному бюджеті України кошти на порятунок унікальної пам'ятки архітектури та містобудування національного значення – замку-палацу у селищі Поморяни.

Усі фото з "Facebook" Тараса Батенка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ