Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати вимагають звільнити Юліана Чаплінського: в центрі Львова руйнують 150-річний будинок

Сьогодні, 25 лютого, під час засідання сесії Львівської міської ради голова фракції "Українська галицька партія" Тарас Чолій звернувся до міського голови Львова Андрія Садвого з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності посадових осіб Львівської міської ради та звільнити головного архітектора Львова Юліана Чаплінського. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

"Як відомо, протягом останніх декількох місяців у Львові спалахнуло кілька десятків незаконних скандальних забудов. Такі випадки призводять до самовільного захоплення земельних ділянок, знищення культурної спадщини міста, збільшення соціальної напруги серед населення та виникнення локальних акцій протесту", - сказав депутат. 

Він перелічив найбільш скандаль об'єкти. Так, скандальні будівництва тривають по вул. Снопківська, 18(відсутні дозвільні документи на будівництво, будинок будується без проекту, захоплені землі міста), вул. Варшавська-Соснова (не враховано забезпечення мешканців соціальною інфраструктурою, перевищено поверховість), Пекарська,57 (будівництво ведеться впритул до пам’ятки архітектури), Липинського,26 (начальник управління архітектури змінив містобудівні умови і обмеження, в яких передбачене будівництво житлового комплексу практично за рік після того, як забудовник продавав квартири, замість офісного центру будується висотний житловий будинок), Б. Хмельницького,249 (будівництво ведеться на прибудинковій території без проведення належних громадських слухань), Лукаша,1 (з 2013 року наявний припис Міністерства культури України про заборону будівництва. Після цього збудовано 17 поверхів. Ніхто не знає, як хто має виконати припис), перехрестя Стрийська-Наукова (планується забудувати озеро), площа Звенигородська (будують у найстарішому кварталі нашого міста, який є під захистом ЮНЕСКО) та ряд інших адрес. 

"Загалом у Львові зараз триває близько сотні незаконних будівництв. Однією із найбільш кричущих незаконних забудов є будівництво по вул. Чайковського, 31, де руйнується 150-річний історичний будинок в історичному ареалі міста. Замість цього будинку та лише в 50-ти метрах від пам’ятки архітектури національного значення, бібліотеки ім. В. Стефаника, планують збудувати шестиповерховий сучасний будинок. Також по цьому об’єкті наявні численні порушення чинного законодавства і з цього приводу мною подано кілька заяв в поліцію, в прокуратуру, Міністерство культури, а також позов до суду", - заявив Тарас Чолій.

Однак, за словами депутата, правоохоронні органи не поспішають вживати будь-яких заходів щодо розслідування та зупинення незаконного будівництва. Крім цього, не вживається жодних заходів посадовими особами Львівської міської ради, які здійснювали погодження документів на початок будівельних робіт та зобов’язані контролювати дотримання законодавства у сфері архітектури та охорони історичного середовища. 

"Через бездіяльність та халатне ставлення до виконання службових обов’язків не була проведена належна перевірка вихідних даних та документів по об’єктах, які є предметом розгляду на містобудівній раді і є підставою для затвердження містобудівних умов та обмежень. Зокрема, по Чайковського,31 рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень було прийнято на підставі сфальсифікованого Висновку Управління охорони історичного середовища № 04/2675 від 03.10.2014р., а також погоджено дозвільну документацію для виконання робіт третьої категорії складності, хоча даний будинок розташований в історичному ареалі міста і відноситься до четвертої категорії. Також повністю відсутній контроль за дотриманням вимог містобудівних умов та обмежень з боку департаменту містобудування за дотриманням вимог затверджених містобудівних умов та обмежень, відсутнє будь-яке реагування на порушення", - сказав Тарас Чолій.

Крім того, він наголосив, що начальником управління архітектури департаменту містобудування Львівської міської ради Юліаном Чаплінським ігноруються депутатські звернення щодо незаконних забудов. 

"Так, на моє звернення, яке подано ще 4 лютого, досі немає жодної відповіді, окрім того, Юліаном Чаплінським було проігноровано брифінг, на який його запросили для надання пояснень з приводу фактів незаконного будівництва. Частково сприяє цьому безладу у сфері містобудування і те, що ще й досі не розпочала свою роботу Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові, яка згідно з Ухвалою № 4780 від 19.06.2015 року повинна була розпочати свою роботу ще 01.09.2015 року", - повідомив Тарас Чолій.

Відповідно, депутат вимагає провести перевірку на предмет відповідності займаній посаді начальника управління архітектури департаменту містобудування Львівської міської ради Юліана Чаплінського.

Також Тарас Чолій просить притягнути до дисциплінарної відповідальність посадових осіб, причетних до неправомірного погодження дозвільних документів та за публічне виправдання руйнування історичної забудови у м. Львові.

Також у Садового депутат вимагає дати офіційне пояснення, чому не розпочала повноцінну роботу Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у  Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ