Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати закликали міністра навести лад у вступній кампанії

Депутати закликали міністра навести лад у вступній кампанії, - Osvita.ua

Народні депутати, члени парламентського комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський та Олексій Скрипник звернулись до міністра освіти Лілії Гриневич із закликом вжити невідкладних заходів для вирішення критичної ситуації, що склалась навколо питань вступної кампанії. Відповідне звернення до міністра у своєму Facebook оприлюднив очільник профільного комітету Олександр Співаковський.

За його словами, до нього та народного депутата Олексія Скрипника надходить багато звернень від батьків цьогорічних абітурієнтів щодо проблем, з якими вони стикаються під час подання заяв до вищих навчальних закладів.

«На нашу думку, така ситуація склалася у зв’язку з неготовністю нового програмного забезпечення ЄДЕБО до експлуатації. Очевидною причиною проблеми є надто малі терміни для виконання поставлених завдань. Окрім того, доступна у публічному просторі інформація ставить під сумнів наявність необхідного досвіду та кваліфікацій у компанії, котра виграла тендер на розробку програмного забезпечення», - наголошують депутати.

Зважаючи на ситуацію, що склалась, члени парламентського комітету з питань науки і освіти висловили переконання, що ДП «Інфоресурс», як технічний адміністратор ЄДЕБО, повинен якнайшвидше провести незалежний аудит нового програмного забезпечення, що визначить основні недоліки системи. За результатами аудиту стане зрозуміло, які питання потребуватимуть першочергового вирішення.

Також депутати звертають увагу міністра освіти, що теперішня ситуація підриває довіру батьків та абітурієнтів не лише до системи вищої освіти та нових механізмів проведення вступної кампанії, зреалізованих протягом попередніх двох років, а й до всіх органів державної влади, які відповідальні за роботу цієї системи і за належне проведення вступної кампанії.

«Перелік проблем, які призвели до такої ситуації, є досить великим. По-перше, надзвичайно сумнівним виглядає той факт, що всупереч вимогам чинного законодавства, було прийнято рішення про анулювання близько 40 000 електронних заяв вступників. Це може призвести до масових судових позовів проти Міністерства освіти та науки України та ДП «Інфоресурс». Права жодного вступника не повинні порушуватися через недосконале програмне забезпечення ЄДЕБО. Наразі необхідно зробити все можливе, щоб абітурієнти, заяви яких були скасовані, мали можливість та час подати їх повторно», - зазначають автори звернення.

По-друге, за твердженням депутатів, на сайтах вищих навчальних закладах досі відсутня інформація про конкурсні бали абітурієнтів. Лише 18 липня 2017 року, як повідомило Міністерство освіти і науки, розпочала роботу Інформаційна система «Конкурс». Але перший аналіз інформації на зазначеному ресурсі та спілкування з представниками приймальних комісій ВНЗ свідчить про те, що інформація неповна, наявні дублювання прізвищ, помилки у формування відповідних списків.

Таким чином абітурієнти не можуть відслідковувати стан своєї заяви, співвідносити його з заявами інших вступників та приймати рішення щодо вищих навчальних закладів для вступу. Через це також відсутні умови для проведення громадського спостереження за вступною кампанією.

«По-третє, у перші дні подання електронних заяв програмне забезпечення ЄДЕБО не переводило бал атестату в 200-бальну систему, досі не вирішена проблема із неможливістю внесення навчальним закладом бала за олімпіаду ВНЗ та за підготовчі курси. Враховуючи рівень конкурсу в деяких університетах, від цих балів може залежати місце навчання майбутнього студента», - йдеться у зверненні до міністра.

Також залишається невирішеною проблема реєстрації вступників, які не змогли самостійно створити електронні кабінети. Через це навчальні заклади не можуть прийняти електронні заяви таких вступників.

«Ми переконані, що доля сотень тисяч абітурієнтів є занадто високою ціною за вирішення суто технічного питання. І Міністерство освіти і науки України, і ДП «Інфоресурс» повинні забезпечити до початку роботи алгоритму «широкого конкурсу» незалежний аудит розробленого програмного забезпечення ЄДЕБО з метою визначення проблемних місць та їх якнайшвидшого вирішення. Необхідно переконатись, що усі подані заяви коректним чином внесені до бази даних, з правильно розрахованим конкурсним балом та встановленим пріоритетом. Адже навіть найменші помилки у заявах ставлять під загрозу проведення «широкого конкурсу», - наголосили представники профільного парламентського комітету.

Також вони підкреслили, що цілком ймовірно, що у зв’язку з цим доведеться перенести дату оприлюднення переліку абітурієнтів рекомендованих вищими навчальними закладами до зарахування.

«Але це буде меншою ціною, ніж порушення прав вступників на доступ до вищої освіти на конкурсних засадах», - підкреслили парламентарі.

Як відомо, напередодні чиновники Міністерства освіти заявили, що більшість помилок, які виникали у абітурієнтів під час роботи з електронними кабінетами виникали через неуважність вступників і адміністрацій навчальних закладів, зазначивши, що більшість помилок системи вже виправлені.

Osvita.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ