Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Держава не хоче лікувати хворих на гепатит

У проекті бюджету на 2013 рік не закладено жодної гривні на лікування гепатиту, а лікування СНІДу та туберкульозу профінансовано лише на 40%.

Про це «Коментарям» розповіли координатори акції «Україна на карантині!». Як зазначила співорганізатор акції Олександра Устинова, такі цифри вони отримали у відповідь на запити в Міністерство охорони здоров´я і в Міністерство фінансів України.

«Щоб лікувати всіх тих, хто сьогодні офіційно стоїть у черзі, потрібно мінімум 1 млрд грн. З них більше 300 млн необхідні для лікування СНІДу, майже така ж сума - на туберкульоз, інші кошти - на гепатит», - розповіла Устинова.

Активісти акції «Україна на карантині!» розіслали в 34країни світу звернення, в якому йдеться: у недалекому майбутньому подорожі в Україну можуть бути ризикованими для здоров´я громадян. Крім того, в межах акції у вівторок, 13 листопада, близько півсотні пацієнтів і активістів у захисних масках пройдуть від пам´ятника «Червона стрічка» до Адміністрації президента, щоб привернути увагу влади до відсутності грошей на лікування хворих в проекті державного бюджету на 2013 рік. Як зазначили організатори, це останній шанс отримати наступного року від держави життєво-необхідні ліки хворим на туберкульоз, СНІД і гепатит.

Нагадаємо, що епідемія туберкульозу в Україні не стихає вже більш ніж 16 років. У минулому році на туберкульоз захворіло близько 30 тис.українців, а показник смертності від хвороби становить 15, 3 людини на 100 тис.населення. Така ситуація спостерігається не тільки в Україні - нещодавно ВООЗ визнала туберкульоз однією з найнебезпечніших загроз людству.

Крім того, ВІЛ-інфекція залишається безпрецедентною за своїми розмірами глобальною проблемою охорони здоров´я. За оцінками ВООЗ, кількість людей, що живуть з ВІЛ / СНІДом, у світі становить близько 34 мільйонів осіб. В Україні офіційно на обліку перебуває близько 116 тис. ВІЛ-інфікованих, з яких понад 16 тис. хворих на СНІД. Реальні цифри, на думку експертів, значно більші від офіційної статистики.

Медики стверджують, що вже сьогодні можна говорити про світову пандемію гепатиту С - масштаби її поширення в 5 разів перевищують динаміку поширення ВІЛ-інфекціі. Наразі більше половини населення Землі -близько 3,5 млрд. людей - хворі на гепатити В і С. В Україні кількість таких хворих сягає півмільйона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ