Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держава повинна надати відповідний статус репресованим, а також відшкодувати втрату майна – Іван Гель

Українська держава повинна особливо дбати про людей, які були репресованими та зазнали поневірянь. Окрім статусу борців за волю України, цим людям потрібно відшкодувати втрати їхнього майна, яке просто забирали. Про це у коментарі „Гал-info” повідомив правозахисник, колишній політв’язень Іван Гель.
„Я з глибокою повагою ставлюся до того, що Президент України Віктор Ющенко вшановує пам’ять жертв Голодомору та політичних репресій, що видають відповідні укази про надання підтримки людям, які пережили комуністичні репресії. Але це ще є дуже мало”, – розповів Іван Гель.
„У свій час я працював головою комісії з поновлення прав репресованих. У нас є декілька категорій таких людей. Я не вважаю себе репресованим, хоча сидів у тюрмі 18 років, бо з погляду совєтської влади я був ворогом народу – борцем за Україну. Такими вважали Левка Лук’яненка, Івана Світличного, Василя Стуса і ще багатьох людей. До окремих категорій репресованих відносять тих, хто був в ОУН.-УПА (захищали свою державу зі зброєю в руках) та представників шістдесятників, Української Гельсінської спілки, які продовжували спадкоємність боротьби мирним шляхом. Першим необхідно надати статус учасників бойових дій у ІІ світовій війні, а другим – борців за волю України”, – розповів Іван Гель.
За словами Івана Геля, статус борців за волю України повинні надати також людям, які були причетні до УПА через родинні чи інші зв’язки і були через це репресовані. „Ті люди, що повернулися з Сибіру, залишаються найбільш знедоленими. У них немає пільг, пенсії мінімальні, хоча вони працювали на дуже важких роботах, не кажучи вже про те, що усе життя їхнє понівечене ненавистю, приниженням. Репресіями, не можливість реалізувати себе. Цих людей залишилося зовсім не багато, тому до них з боку держави повинна бути особлива увага”, – наголосив Іван Гель.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ