Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Державне підприємство складує в межах Львова 6 тонн батарейок і збирається їх переробляти

Державне підприємство «Арґентум», розташоване на вул. Зеленій, 115 б накопичило за два роки понад 6 тонн використаних батарейок і розпочало процес їх переробки. Батарейки збирали у Львові за допомогою встановлених у різних місцях контейнерів та магазині «Батарейка», і тепер підприємство має намір створити цілу мережу збору використаних хімічних джерел струму про всій країні. Про це йшлося 26 вересня під час конференції «Утилізація відпрацьованих хімічних джерел струму», яка відбувається у Природничому музеї у Львові.

Учасниками конференції стали науковці та представники громадських організацій екологічного напрямку. Перед засіданням вони відвідали і сам «Арґентум», де побачили технологію переробки в дії.

Технологій переробки використаних батарейок є кілька, зазначив у своєму виступі професор «Львівської політехніки» Федір Цупко. Серед них найчастіше застосовують спалювання в доменних печах із виплавкою феромарганцю чи отримання корисних металів з батарейок за допомогою сірчаної кислоти. Він також представив технологію утилізації , розроблену науковцями «Львівської політехніки». Вона передбачає кілька етапів застосування подрібнення, випалювання та використання сірчаної кислоти. В результаті обробки із загальної маси батарейки одержують 13 % цинку, 32 % діоксину марганцю та 8 % сульфату цинку. Водночас він зауважив, що в Україні при переробці цинково-марганцевих елементів живлення застосовують переважно магнітну сепарацію, для застосування хімічної немає законодавчої бази.

Директор з інноваційного розвитку ДП «Арґентум» Тарас Когут зазначив, що підприємство здатне переробляти близько 1 тонни батарейок щодня, та наразі в лабораторному режимі переробляє лише 100 кг на місяць. Відтак, є потреба створити мережу збору відпрацьованих хімічних джерел струму.

Екологи натомість, мають до діяльності підприємства ряд зауважень. В розмові з журналістом Гал-інфо перший заступник начальника  Державної екологічної інспекції у Львівській області  Валерій Вітковський повідомив, що державне підприємство «Арґентум» має ліцензію лише на збирання і переробку відходів і брухту дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння. Чи має воно відповідні дозвільні документи, щоб займатися збиранням та переробкою батарейок  - невідомо. Екоінспекторів не допускають на підприємство, щоб вони могли провести перевірку його роботи та наявність таких дозволів. При цьому 6 тонн батарейок, які є джерелом важких металів, складуються  в межах міста. Водночас невідомо, чи сертифіковане обладнання, на якому переробляють батерейки і куди дівають відходи. 

Очевидці, що побували на підприємстві, в розмові з журналістом Гал-інфо зауважили, що переробка елементів живлення ведеться в досить кустарний спосіб: батарейки просто дроблять, розділяючи цинк, залізо і марганець. При цьому графіт потрапляє через витяжки в атмосферу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ