Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Державні адміністрації замінять представником Президента або залишать їм лише функцію нагляду

На сьогодні в українському парламенті є два законопроекти, які передбачають зміну ролі обласних і районних державних адміністрацій. В одному з них пропонують повернути посаду представника Президента, а інший передбачає зведення функцій ОДА лише до нагляду. В обох йдеться про суттєве скорочення повноважень цих структур. Про це в коментарі Гал-інфо розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В'ячеслав Негода.

Законопроект про запровадження інституту представника президента внесений президентом України. Водночас, урядовий законопроект змін до Конституції передбачає залишити адміністрації, але суттєво скоротити їх повноваження. 

"Всі їхні повноваження, що стосуються, скажімо, господарки, соціальної сфери перейдуть до виконавчих органів місцевих рад. А все, що стосується префектних функцій, нагляду за законністю, координації дій правоохоронних органів, можливо, особливих функцій на час військовий дій, залишаться адміністраціям. Передбачено, що це буде якийсь невеликий офіс, можливо з одним юридичним департаментом", - зазначив В'ячеслав Негода.

Водночас заступник міністра зауважив, що в проекті коаліційної угоди йдеться про створення конституційної комісії і розгляд закону, який, очевидно, буде внесений по-новому. А от ким і коли - поки невідомо. Суб'єктами законодавчої ініціативи є президент або ж 150 депутатів.

Нагадаємо, що у Львові сьогодні, 27 листопада розпочався і триває XIV  Міжнародний Економічний Форум, основними темами якого є децентралізація влади і наслідки підписання Угоди про Асоціацію з ЄС для бізнесу.  

Фото: business.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ