Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держбюджет 2010 – нереалістичний, – НБУ

На 2010 рік необхідно створити реалістичний бюджет з доходами, видатками і дефіцитом, які б ні у кого не викликали сумнівів. Про це заявив виконавчий директор Національного банку з макроекономічних питань Ігор Шумило під час публічної дискусії, організованої за участі тижневика «Дзеркало тижня». Передає Економічна правда.

Він підкреслив, що "бюджетні розрахунки беруться зі стелі", нагадавши при цьому, що в нинішньому бюджеті закладено і так і не переглянуте зростання ВВП на 0,4% та інфляція 9,5%. 

"При розрахунках на 2010 рік як база використовувались досі не скориговані доходи бюджету нинішнього року. Усі ви бачите, що з ними відбувається, і навіть не треба питати, чи можуть вони слугувати вірогідною основою для розрахунків майбутнього бюджету. Кого ми дуримо, крім самих себе?", - акцентував він.

Шумило уточнив, що прямий дефіцит бюджету, згідно з меморандумом з МВФ, закладений на цей рік у розмірі 55 млрд гривень, плюс 24 млрд гривень дефіциту "Нафтогазу" і плюс 25 млрд гривень на капіталізацію банківської системи. 

"Капіталізація буде меншою, борг НАК "Нафтогаз" залежатиме від джерел, які будуть знайдені для його покриття. І дефіцит безпосередньо бюджету залежатиме, знов-таки, від джерел, які будуть знайдені", - пояснив він.

Шумило переконаний, що необхідно при цьому концентруватися на допомозі тим, хто є насправді надзвичайно незахищеним, зокрема це стосується інвалідів і пенсіонерів.

"Можливо, доведеться недодати тим, хто зараз теж не розкошує, але все-таки якось зводить кінці з кінцями, але це треба зробити заради утримання фінансової стабільності", - підкреслив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ