Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Держдума узаконила публічне зречення громадянства України

Держдума Росії в третьому, остаточному читанні прийняла закон, який передбачає позбавлення громадянства за тероризм, а також присягу для нових громадян і спрощене отримання російського громадянства для українців, - Лівий берег.

Поправки про позбавлення громадянства за тероризм внесли після теракту в метро Санкт-Петербурга 3 квітня. У травні депутати схвалили законопроект. Він передбачає позбавлення громадянства Росії засуджених за злочини терористичного характеру.

Прийняті поправки також вводять присягу, яку потрібно буде складати під час набуття російського громадянства. Законопроект також передбачає спрощене прийняття громадянства Росії для українців, які публічно відречуться від громадянства своєї країни, тобто нотаріально завірять документ про відмову від громадянства.

Складатимуть присягу тільки іноземці. Ті, хто отримав громадянство від народження або під час отримання російського паспорта в 14 років, робити цього не повинні.

Текст присяги звучить так: "Я, П.І.Б., добровільно і усвідомлено приймаючи громадянство Російської Федерації, клянусь: дотримуватися Конституції і законодавства Російської Федерації, права і свободи її громадян; виконувати обов'язки громадянина Російської Федерації на благо держави і суспільства; захищати свободу і незалежність Російської Федерації; бути вірним Росії, поважати її культуру, історію і традиції".

Коли законопроект розглядали в Держдумі, його неодноразово критикували юристи і правозахисники. На їхню думку, людину не можна позбавити громадянства через скоєння злочину, а нова норма стосуватиметься передусім трудових мігрантів, які отримали громадянство РФ, але проблем з тероризмом не вирішить.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ