Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держкомтелерадіо визначило лауреата премії імені В’ячеслава Чорновола

У Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. Комітет ухвалив рішення присудити премію 2016 року Володимиру Земляному за публіцистичну збірку «Русский разухай, или украинские грабли», повідомила прес-служба комітету.

Книга видана за державною програмою «Українська книга» в 2015 році у видавництві «Авіаз» і присвячена розвінчанню ідеї «руського миру», в ній ідеться про події в Криму та на Сході України. В основі збірки – матеріали телевізійної передачі журналіста Володимира Земляного «Нехай щастить!», у якій автор за допомогою фактів із історії й культури України спростовує міфи російської пропаганди, розповідає про патріотизм і самопожертву українців у протистоянні російській агресії.

Загалом у 2016 році на здобуття премії у Держкомтелерадіо надійшло 16 творчих робіт. Члени комітету відзначили високий рівень робіт Світлани Орел, Романа Матузка, Валерія Балаяна, Тетяни Сергійчук, Євгена Голибарда.

«Публіцистичні роботи, які цього року були подані на здобуття премії, не залишаться поза увагою громадськості, -  зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Зокрема, книга журналістки газети «День» Світлани Орел «Розстріляна «Просвіта» про репресованих просвітян Кіровоградщини. Або робота історика Романа Матузка «Визвольна» світова: крах планів Москви», у якій  автор досліджує агресивну політику Радянського Союзу, ідеологічні основи розпалювання Другої світової війни. Ці книги знайшли вже своїх читачів».

 Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України. Її грошовий еквівалент - 5 тисяч гривень.

Протягом 2004-2015 років лауреатами премії стали такі автори та колективи: 2004 рік - Василь Кривий за публікацію «Пуста хата» в газеті «Буковина», м. Чернівці; 2005 рік – Серафима Розумович за публікацію «Сутінки в імперії бідності» в газеті «Літературна Україна»; 2006 рік – Костянтин Перцовський  за публікацію «Я – українець!» в газеті  «Голос України»; 2007 рік – Іван Корсак за публікацію «Гетьманич Орлик» в газеті  «Сім’я і дім», м. Луцьк; 2008 рік – Леонід Мужук за фільм-дилогію «33» (Київська регіональна  державна телерадіокомпанія); 2009 рік - авторський колектив Закарпатської ОДТРК за фільм «Гіркота солодкої землі»; 2010 рік – Сергій Дзюба за книгу «Замінований рай», м. Чернігів; 2011 рік – Мирослав Мамчак за книгу «Тарас Шевченко і флот» (м. Севастополь); 2012 рік - авторський колектив Полтавської ОДТРК за фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров»; 2013 рік - Сніжана Потапчук за документальний фільм «Корюківка. Злочин проти людяності», 2014 рік – Сергій Шевченко за нарис «Соловецький вівтар української незалежності», 2015 рік - Аркадій Музичук за публіцистичну збірку «Рік Бика».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ