Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держрезерв: Подорожчання хліба не буде

Керівник Державного агентства резерву України Олексій Лелюк запевняє, що подорожчання хліба не буде, повідомляє урядовий портал.

За словами чиновника, підставою для такого прогнозу служать показники врожаю минулого року і перспективи врожаю нинішнього. Наприклад, тільки в Полтавській області було зібрано в 2011 році понад 5 млн. тонн зерна, а ДП «Полтавський КХП», який входить в систему підприємств резерву Україні, став одним з основних постачальників зерна і борошна в «засіки батьківщини». Також лідерами у сфері зберігання та поставок зерна стали ще п'ять підприємств системи резерву: вони закінчили рік з прибутком.

«Ефективність роботи державних підприємств з приймання зерна врожаю 2011 року значно вища торішньої. Так, підприємствами та організаціями Держрезерву в минулому році було прийнято на зберіганні понад 1 млн. тонн зерна нового врожаю, а це майже в два вище результату 2010 року», - зазначають у відомстві. Іншими словами, запасів зерна досить для того, щоб утримувати стабільними ціни на муку і хліб навіть у разі неврожаю.

Крім того, підкреслив Олексій Лелюк, за останній рік були практично відновлені мінімуми зернових запасів держрезерву. Голова Державного агентства резерву України нагадав, що саме запаси Держрезерву допомогли в березні 2011 року нівелювати соціальну напруженість: з ініціативи відомства, з метою збереження стабільних цін на соціальні сорти хліба, 18 тис. тонн зерна із запасів Держрезерву були перероблені на борошно і відправлені на хлібопекарські підприємства. «Завдяки запасам зерна Держрезерву і ефективній роботі наших КХП вдалося не тільки оперативно переробити запаси пшениці та жита, а й забезпечити економічно вигідну ціну: борошно держрезерву коштувала 2.600 гривень за тонну, в той час, як комерційна ціна була 3.300-3.500 грн. за тонну. Тобто, Держрезерв зміг - завдяки новій політиці своєї роботи - забезпечити ціновий баланс і зберегти соціальну стабільність», - зазначає Олексій Лелюк. Він підкреслив, що за останні два роки роботи відомства вдалося не тільки відновити законодавчо встановлені мінімуми стратегічних продуктів, але і домогтися того, щоб Держрезерв сприймали як структуру, здатну забезпечувати економічну, продовольчу безпеку держави, а не просто як «склади, на випадок військових дій».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ