Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держземагентство має намір полегшити життя фермерам

Держземагентство планує законодавчо спростити процедуру розробки проектів сівозмін для фермерів.

Про це повідомив голова відомства Сергій Тимченко у своїй статті для ZN.UA.

"Сьогодні цей процес складний, дорогий і обтяжений корупційною складовою. Ми пропонуємо створити прозорий повідомний принцип, коли самі фермери без поклону чиновнику, але в рамках загальних правил додержання родючості ґрунтів, будуть визначати, що їм сіяти. Фермери самі декларують плани посівів, а контролюючі органи лише звіряють заявлене з реальною господарською діяльністю", - зазначив голова Держземагентства.

Окрім того, за словами Тимченка, зараз на погодженні перебуває принципово нова методика нормативної оцінки сільськогосподарських земель.

"Нормативна оцінка земель, що діє наразі, востаннє проводилася в 1993-1995 рр. перед розпаюванням. Причому робилося це на основі даних економічних результатів господарюючих суб'єктів 80-х років минулого століття, що відображало реалії радянської економіки з її обсягами капітальних витрат на зрошення, закладання хмільників, виноградників, садів тощо. Зрозуміло, зараз в Україні принципово нові реалії в аграрній економіці, і їм треба відповідати", - підкреслив він.

Як зазначається у статті, Держземагентство взяло за основу нової методики нормативної оцінки сільськогосподарських земель головний критерій - фактичну врожайність, у зв'язку з чим отримало цифри змін в урожайності основних культур. Відповідно, у степових посушливих зонах оцінка знизилася, адже системи зрошення фактично давно не працюють. У свою чергу підвищилася оцінка земель у лісостеповій зоні, де більш висока врожайність, що не потребує капітальних витрат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ