Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Діти російськомовних патріотів будуть україномовними, – Антін Мухарський

«Мовне питання завжди вносилося ззовні й було роз’єднавчим. Ті, хто приєднувалися до нього, свідомо чи несвідомо підігравали Кремлю. Тому, гадаю, не варто зараз вносити його в інформаційний простір та приділяти йому високу публічну увагу. Воно само потихеньку (розв’яжеться)», – сказав у коментарі «Гал-інфо» відомий український актор, автор проектів «Лагідна українізація» та «Сувора українізація» Антін Мухарський, відомий за своїм сценічним образом професора антропології Ореста Лютого. «Гал-інфо» поцікавилося в актора, чи варто, із його точки зору, наполягати на перегляді невиразної мовної політики держави й посилювати підтримку української мови.
Фото з сайту Хронікер

«Воно само потихеньку (розв’яжеться). Бачите, Київ українізується, касирки в магазинах розмовляють українською. А якщо ми почнемо всіх змушувати говорити українською, то пенсіонери піднімуть бучу. Їх не переробиш, проте на їхніх настроях грає Москва. Тому треба тихесенько. Воно само природним шляхом піде (так, як має піти)», – висловив переконання культурний діяч.

Він зазначив, що війна з агресором змусила багатьох переглянути свої погляди з мовного питання й продемонструвала, що російськомовні українці так само активно боронять країну.

«Ми вчора буквально обговорювали цю ситуацію з Василем Шкляром (письменник. – Гал-інфо) під час запису програми «Український культурний фронт». Свого часу він стояв на засадах суворої мовної політики для всієї країни, але вчора ми обговорювали склад добровольчих батальйонів «Азов», «Правий сектор», «Донбас», в яких – не скажу більшість, але дуже багато людей – є російськомовними. Це люди, які виросли в радянських умовах, вчилися в російськомовних школах, але є патріотами України й зі зброєю в руках стоять на сході – в той час як чимало україномовних «патріотів» рвуть на собі вишиванку, але залишаються у тилу й не дуже рвуться у бій», – зауважив митець.

За його словами, російськомовні патріоти, самі спілкуючись в побуті переважно російською, привчають дітей до української мови.

«Вони шанують, люблять українську мову, розмовляють нею при нагоді, але найголовніше – вчать нею молодше покоління в україномовних школах. Їхні діти будуть україномовними, тому я в даному питанні займаю щодо них толерантну позицію», – зазначив Антін Мухарський.

Втім, він закликав розрізняти побутове спілкування й роботу на державній службі.

«В побуті, в родині, у вільних стосунках ніхто (ні до чого) не змушує. Але держава в нас – Україна; мова єдина – українська. Тому всі без винятку державні службовці, починаючи від ЖЕКів, провідників вагонів, вчителів – всі, хто отримує державну зарплатню, – мають в обов’язковому порядку розмовляти на службі державною мовою. Це моя чітка позиція», – резюмував Антін Мухарський. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ