Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Діти та дорослі забезпечені вакцинами мінімум на півроку, – МОЗ

Станом на початок лютого наявні практично всі вакцини, що є у календарі профілактичних щеплень. Про це повідомив начальник відділу програм та проектів МОЗ Сергій Платов під час прес-конференції 7 лютого

"Потреба у вакцинах проти туберкульозу задоволена мінімум на півроку, проти кору, паротиту, краснухи маємо близько мільйона доз, яких вистачить на 9-10 місяців, – розповів Платов.

Вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця є також у достатній кількості, як і Анотоксину дифтерійно-правцевого, який використовується для вакцинації дорослого населення.

За словами експерта МОЗ, зараз вакцина для дорослих людей проти правця також є. Щеплення повинно планово проводитися для українців починаючи із 16-ти років кожні 10 років.

Крім того, фахівець зауважив, що вакцини, які закуповують міжнародні організації пройшли прекваліфікацію МОЗ, тому є безпечними для людей. Індивідуальні реакції організму можуть бути, вони передбачені виробником і важких наслідків для здоров'я людини не мають.

Платонов заявив, що зараз створюється Національна технічна група експертів для прийняття рішень про ефективне використання вакцин.

У майбутньому відомство перегляне календар профілактичних щеплень, щоб удосконалити його та ввести нові вакцинації.

У свою чергу головний дитячий імунолог міста Києва Федір Лапій підтвердив, що "на сьогоднішній день ми маємо вакцини у повному об’ємі, щоб будь-яка дитина, яка прийде завтра-сьогодні у кабінет щеплень отримала вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань".

Він, зокрема, уточнив, що наразі доступна навіть вакцина проти дифтерії і правця для дітей старше 7 років, яка раніше кілька років тому була недоступна.

За словами експерта МОЗ, зараз вакцина для дорослих людей проти правця також є. Фото perig76/Depositphotos

Сергій Платов також процитував статистику за підсумками 2016 року: "Вакциною проти туберкульозу охоплено 72,3% дітей, при мінімальному охопленні 90% та оптимальному 95%. Проти поліомієліту 60,8%, проти кашлюку, дифтерії та правця – 23%, проти кору, дифтерії та краснухи – 45,5%, проти гепатиту В – 29%, проти гемофільної інфекції типу В – 51,6%".

"Ми сподіваємося, що при такому темпі вакцинації та якщо батьки будуть відноситись з розумінням, та вакцинувати дітей, то ми сподіваємося, що на кінець цього року ми вийдемо на цифри, які можуть нас задовольнити", – пояснив чиновник.

Він пояснив, що якщо у лікувальних закладах відсутня вакцина, то "недоопрацювання на місцевому рівні".

У МОЗ також повідомляють, якщо у лікарні відсутні вакцини від сказу, а також АКДП та БЦЖ, то "потрібно звернутися в Департамент охорони здоров’я вашої області та дізнатись, у якій лікарні є потрібна вакцина".

"Українська правда. Життя"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ