Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Для Львова відкрили «Криницю для спраглих»

25 листопада у Львові відбувся показ фільму «Криниця для спраглих» Юрія Іллєнка. Фільм Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» двадцять років був під забороною. Тепер його показали, щоб вшанування пам’ять жертв Голодомору та жертв комуністичних репресій. Він розповідає описує загибель українського села від рук радянської влади.

Показ фільму приурочили до презентації книги Ірини Фаріон «Криниця для спраглих. Афоризми та сентенції Юрія Іллєнка», яку вона уклала з його висловів та цитат.

На презентацію приїхали дружина режисера, народна актриса України Людмила Єфименко та син режисера - Пилип Іллєнко.

Дружина режисера Людмила Єфименко розповіла, що коли прочитала книгу Ірини Фаріон, то наче отримала ще одне побачення з Юрією Іллєнко: «Мені здавалося, що я добре знала його, але після книги відкрила його по-новому. Він так любив Україну… За життя він був сином українського народу, коли я прочитала книгу і все те, що говорив Юра, і що він думав, коли осягнула ту глибоку думку, ідею якою він жив, тоді відчула, що це вже не син, а батько українського народу».

«Він постійно повторював: кінця нема, смерті нема, є тільки успіння та відродження», - наголосила Людмила Єфименко.

Юрій Іллєнко - український політик, кінооператор фільму «Тіні забутих предків», кінорежисер, дебютною стрічкою якого став фільм «Криниця для спраглих», а далі були «Вечір напередодні Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою», «Легенда про княгиню Ольгу». Практично всі його фільми були заборонені для показу. Він також був і автором 47 кіносценаріїв, зокрема, «Мріяти і жити» та «Лісова пісня».

Юрій Іллєнко був українським націоналістом, другим номером у списку ВО «Свобода».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ