Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Для модернізації житлового фонду України потрібно близько 30 млрд євро, - Зубко

Ми повинні для себе вирішити, що нам вигідніше - надавати житлові субсидії або вкладати гроші в термомодернізацію. Про це розповів в інтерв’ю виданню «Факти» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Інформує прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

В бюджеті нинішнього року на субсидії буде витрачено близько 70 мільярдів гривень. У той же час на підтримку термомодернізації («теплі» кредити і Фонд енергоефективності) виділено 800 мільйонів гривень - несумірні цифри. Особливо з огляду на те, що для модернізації всього житлового фонду України потрібно близько 30 мільярдів євро.

«В бюджетній резолюції на наступний рік ми передбачаємо виділення на ці цілі 1 мільярда 800 мільйонів гривень. Крім того, Європейський союз підтвердив готовність внести до фонду 100 мільйонів євро (близько 3 мільярдів гривень). Це сума, якої буде достатньо для запуску програми і початку масової реконструкції будинків», - повідомив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр вважає, що такі інвестиції будуть приносити швидкий і істотний ефект для економіки. Досвід показує, що будинкам, які вже провели повну модернізацію, вдалося знизити витрати тепла на 65 відсотків.

«Дуже важливо, щоб власники будинків були прямо включені в процес модернізації. Інакше неможливо домогтися ефективності інвестицій. Такий принцип діє у всіх без винятку європейських країнах. В результаті термомодернізації в будинку збільшується вартість квартир (з досвіду країн Європи - на 20-25 відсотків) і підвищується якість життя. Логічно, якщо люди вкладуть в це свої гроші», - розповів Геннадій Зубко.

Також Віце-прем’єр окремо зупинився на питанні економії комунпослуг при проведеній термомодернізації будинку. Наприклад, опалення квартири в стоквартирному будинку обходиться сім'ї в середньому в 1 тисячу 800 гривень щомісяця. Якщо в будинку встановити ІТП, витрати знижуються приблизно до 1500 гривень. Економія - 300 гривень на місяць. За опалювальний сезон - 1800 гривень.

«Щомісячний внесок за кредитом при цьому складе 50 гривень. За рік виходить 600 гривень. Таким чином, ефект від термомодернізації покриє всі витрати по кредиту і принесе сім'ї додаткову  економію. Причому після того, як борг буде погашений, платежі банку припиняться, а економія залишиться», - зазначив він.

За словами Геннадія Зубка, з запуском Фонду енергоефективності програма «теплих» кредитів не буде згортатися. «Ми вважаємо: чим більше різних програм енергоефективності, тим краще для економіки України. Разом з міжнародними донорами прийняли рішення про те, що Фонд зосередиться на реконструкції багатоповерхових будинків, а «теплі» кредити будуть надаватися власникам індивідуального житла», - підкреслив Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ