Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

"ДНР" і "ЛНР" висунули нові вимоги щодо обміну полоненими

"ДНР" і "ЛНР" висунули нові неприйнятні вимоги для обміну полоненими, написала в фейсбуці представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

За її словами, на засіданні в Мінську в середу "ДНР" і "ЛНР" заявили, що будуть обговорювати списки на звільнення тільки з Віктором Медведчуком. Той у середу не зміг узяти участь у засіданні.

Крім того, сепаратисти вимагали продовжити процедуру верифікації тих, хто не бажає повертатися в "ДНР" і "ЛНР".

"Щоб українська сторона провела верифікацію і тих осіб, які вже на волі, випущені за так званим "законом Савченко" і т.д. Це повна маячня, звичайно, адже ні українське законодавство, ні міжнародне гуманітарне право не дозволяє примусово переміщати або опитувати вільних перед законом людей!" - обурилася Геращенко.

Вона вважає, що сепаратисти реалізують сценарій затягування звільнення заручників.

Також "ДНР" і "ЛНР" внесли в списки на звільнення тих, хто не має стосунку до конфлікту на Донбасі.

"Починаючи від "беркутівців", причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи просто вбивцями в Запоріжжі або Вінниці, а також особами, які були причетні до трагічних подій в Одесі! Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення, вони не мають ніякого відношення до мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу", - зазначила Геращенко.

Також в ультимативній формі сепаратисти вимагають амністії.

При цьому українська сторона не отримала інформації про 128 полонених, яких утримують у "ДНР" і "ЛНР".

Також, за словами Геращенко, обмудсмену Валерії Лутковській відмовили у відвідуванні утримуваних полонених.

Нагадаємо, в списку тих, кого вимагають звільнити "ДНР" і "ЛНР" у рамках обміну полоненими, майже 600 осіб. На вимогу сепаратистів, серед цих людей було проведено верифікацію - за участю міжнародних посередників встановлювали, чи хочуть вони повертатися до окупованого Донбасу. Жоден із тих, серед кого проводили верифікацію, не захотів повертатися.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ