Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До 100-річчя з дня народження Ірини Вільде у Львові та Києві відбудуться урочисті вечори

«У Львові та Києві відбудуться урочисті вечори з нагоди відзначення 100 років з дня народження відомої української письменниці Ірини Вільде», – повідомила «Гал-info» секретар Львівської організації Національної спілки письменників України Інна Лозинська.
 Водночас вона зазначила, що точний графік урочистостей не відомий, але у Львові планують провести вечір в театрі імені Марії Заньковецької.
«Також планується провести дитячий конкурс з прози в приміщенні Спілки письменників», – сказала Інна Лозинська.
Ірина Вільде народилася 5 травня 1907 року у Чернівцях. Її батько Дмитро Макогон був письменником та педагогом. Закінчила гімназію в м. Станіслав (нині — Івано-Франківськ), у 1928-1933 рр. навчалася у Львівському університеті. Працювала вчителькою, літературним співробітником журналу «Жіноча доля» в Коломиї (1933-1939), спецкором газети «Правда Украины» (1945-1949). Друкувалася з 1930-го (новела «Повість життя», пізніша назва — «Поема життя»). 1940 стала членом Спілки письменників СРСР. 1947 року її обрано депутатом Верховної Ради Української РСР другого скликання. Ірина Вільде багато років очолювала Львівську організацію Спілки письменників України. Серед нагород: орден Трудового Червоного Прапора, орден «Знак Пошани». Син Ярема Полотнюк — український сходознавець, перекладач. 1965 року Ірині Вільде за роман «Сестри Річинські» присуджено Шевченківську премію. Померла Ірина Вільде 30 жовтня 1982 року у Львові та похована на Личаківському цвинтарі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ