Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 3 листопада всі конституційні скарги мають бути приведені у відповідність до закону

Конституційні скарги, подані до набрання чинності нового закону “Про Конституційний Суд України”, мають привести у відповідність до закону до 3 листопада. Про це заявив депутат від «УДАРу», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв. За його словами, до ухвалення і набрання чинності нової редакції закону до КСУ було подано понад 100 таких конституційних скарг.

“Нова редакція закону “Про Конституційний Суд України” набрала чинності 3 серпня. Тепер, відповідно до Перехідних положень, суб’єкти права на конституційну скаргу мають привести свої подання у відповідність до вимог закону протягом трьох місяців з дня набрання ним чинності, тобто до 3 листопада”, - сказав нардеп.

Сергій Алєксєєв пояснив, якщо конституційна скарга не буде приведена у відповідність до вимог закону, її повернуть подавачу без розгляду. В той же час він відзначив, що протягом цих трьох місяців КСУ має також підготуватись до початку роботи з розгляду конституційних скарг.

“Суд упродовж трьох місяців з дня офіційного опублікування закону має ухвалити Регламент та створити сенати. Без цього буде неможливо розглядати конституційні скарги. Тож і у КСУ, і у сіб’єктів права на конституційну скаргу ще є час підготуватись”, - сказав Алєксєєв.

3 серпня набула чинності нова редакція закону “Про Конституційний Суд України. Важливим нововведенням, що запускає закон, є інститут конституційної скарги, за яким кожен громадянин може напряму звернутись до КСУ, якщо застосований для ухвалення щодо нього  остаточного судового рішення закон, на його думку, суперечить Конституції. Якщо КСУ визнає такий закон неконституційним, справа направлятиметься на перегляд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ